ZNáTE BOUCLé? POKUD NE, JE NA čASE TO NAPRAVIT

Design v dnešní moderní leč i uspěchané době mění trendy velmi rychle. Jedním z těch nových je i tzv. bouclé (česky občas psáno jako buklé) připomínající na první pohled prstence či jemné kudrlinky. Kdo má rád přirozenost, jednoduchý styl, vzdušnost a trochu elegance je na správném místě. Bouclé je jasným důkazem toho, že i obyčejné věci mohou dobře fungovat.

Materiál nejen na zimu

Kdo je více zimomřivý, jistě rád ocení tento zrnitý materiál, který je ale příjemný na dotyk. Zabořit se do měkkého polstrování s pocitem pohodlí a k tomu si číst svou oblíbenou knihu, to zní jako skvělá idylka. Látka je příjemně nakadeřená a poddá se jakémukoliv pohybu. Nemusíte se bát ani toho, že by bouclé do vašeho bytu dobře nezapadlo, vybírat můžete ze širokého množství barev a stylů. Pestré, zářivě výrazné i přírodní barvy nebudou chybět.

Bouclé aneb nerovný povrch textilie

Bouclé váš domov především zútulní, hodit se bude ale všude tam, kde bude potřeba udržet trochu tepla. V zimě ho ocení úplně každý. Hodí se nejen na potahy u gauče či křesel, ale i na závěsy, které díky tomuto materiálu udrží v bytě optimální teplotu.

Foto: Loggie-log, Public domain, via Wikimedia Commons

Jaký nábytek se k bouclé hodí nejvíce

Pokud si chcete v bytě vytvořit malý koutek skandinávského stylu, je zapotřebí volit nábytek s oblými rohy, spíše ten, jenž stojí na krátkých nožkách ze zlatého kovu. Zkombinujete-li béžové či lehce nažloutlé bouclé i s prvky světlého dřevěného podkladu, máte v bytě rázem seversky laděný koutek. Doplnit ho můžete o příjemnou kožešinu, která vás bude příjemně hřát do nohou. Bouclé vypadá náramně v kombinaci i s jemnými pastelovými barvami. Hodí se hlavně do dámského pokoje.

Kdo chce drsnější styl, volí raději odstíny v tónech tmavých barev. Nábytek potažený tímto materiálem působí na první pohled velice vkusně a elegantně. Má však jeden háček. Který?

Nevýhody bouclé

I když se zdá na první pohled tento materiál velice praktický, není rozhodně úplně dokonalý. Je třeba o něj stále pečovat. Kvalitní vlákna zajistí odolnost a možná i dlouhodobější trvanlivost, ale jen za předpokladu správné údržby. Vyhněte se proto skvrnám, které by mohly na povrchu ulpět. Krev, kávu i mastné skvrny lze z tohoto povrchu odstranit jen velmi obtížně. Při čištění dejte pozor na vytržení jemných vláken, používejte jen jemné čistící, nebo přírodní prostředky.

Bouclé je více náchylné na zadržení jakýchkoliv nečistot, především pak poletujícího prachu. Šetrné zacházení ale pomůže udržet jeho původní vzhled na několik dlouhých let. Oblíbený je již v řadě domácností a zamilujte si ho i vy.

Zdroje informací: https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-tipy-a-trendy-bukle-je-idealnim-materialem-pro-textilie-a-potahy-na-zimu-40343718

https://www.dumazahrada.cz/interier/boucle-material-interier-trend-vyhody-nevyhody/

Náhledové foto: Pixabay

The post Znáte bouclé? Pokud ne, je na čase to napravit first appeared on Náš dům.

2024-06-20T11:14:55Z dg43tfdfdgfd