JAKé VEPřOVé JE NEJLEPší NA GRILOVáNí A JAK POZNAT, KDY SUNDAT MASO Z OHNě

Jak maso správně připravit? 

Maso před přípravou tzv. natemperujte. To znamená nechat ho hodinu až dvě odležet při pokojové teplotě. Tento krok je důležitý proto, aby maso při vložení na gril neutrpělo teplotní šok – mohlo by ztuhnout a po lahodné křehkosti by nebylo ani památky.  

Pokud jste sáhli po části s kostí, můžete maso před přípravou u kosti naříznout, aby se rovnoměrně propeklo. Nařízněte také tukovou vrstvu po obvodu – pěkně se vypeče a vytvoří na mase lahodný škvarek. Nebo ho klidně odřízněte, ale zásadně až po grilování, jinak se zbytečně ochudíte o všechnu chuť,“ upozorňuje mistr řezník František Kšána z Amaso. 

  • Na dochucení vám pak bohatě postačí sůl a pepř, není třeba maso marinovat v oleji.
  • Různé grilovací směsi mohou znít lákavě, ale ve skutečnosti spíše uškodí. Raději sáhněte po kousku dobrého masa a užijte si jeho přirozenou chuť třeba s omáčkou chimichurri nebo jinými pikantními salsami.

Skvělou volbou je maso z přeštického černostrakatého prasete. Přeštíkům se totiž ukládá tuk do svalů a díky tomu je jejich maso úžasně šťavnaté, křehké a voňavé. Jakmile jednou přeštíka ochutnáte, jiné vepřové už chtít nebudete.  

Přeštík není žádná sušinka, ale pořádně šťavnatý kus masa! Z toho důvodu se perfektně hodí na gril. Ať už si vyberete kotletu, krkovici nebo jinou partii, maso naporcujte na vysoké plátky. V kombinaci s tukem přeštických prasat tak zajistíte, že bude i po ugrilování plné šťávy a chuti,“ radí řezník Kšána. 

Jak zacházet s masem během grilování a kdy ho otočt?  

Než vložíte maso na gril, zkontrolujte, zda jsou uhlíky správně rozžhavené – měly by být červené.

  • Pokud máte možnost, opékejte vepřové na grilovací desce, odkud nebude sádlo stékat do ohně. Případně ho dejte na pánev.
  • Nejprve položte plátek masa naříznutým sádlem dolů a nechte ho vypéct. 

Následně maso grilujte na vypečeném sádle. Stačí zhruba 2 – 3 minuty z každé strany, aby vepřové získalo hezké opečení, a tím pádem i chuť. Libovější kousky masa lehounce přetřete výpekem.

Při otáčení dbejte na to, abyste steaky položili na jinou část grilu, ne na to samé místo. Bude totiž po předchozím grilování zchlazené.

  • Může se také stát, že se vám maso přilepí. Není to nic neobvyklého, stačí chvíli počkat, maso se roštu či grilovací desky „pustí“ samo a vy ho pak bez problémů otočíte.
  • Na otáčení používejte výhradně kleště! Vyhněte se napíchnutí na vidličku, po kterém z masa zbytečně vytéká šťáva.  

Kdy je maso hotové? 

Propečení můžete zkontrolovat pohmatem čím tužší maso bude, tím je propečenější. Pokud používáte teploměr, můžete si kontrolovat teplotu uvnitř masa. U vepřového byste se měli pohybovat v rozmezí 60 – 70 °C, spíše se však držte spodní hranice.

Po dopečení nechte maso pár minut odpočinout na roštu v části grilu s nižší teplotou.  

Zdroj informací: Ambiente, časopis Apetit

2024-06-26T15:17:52Z dg43tfdfdgfd