Z čEHO SE VYRáBí OBLEčENí: JAKé ROSTLINY SE ZPRACOVáVAJí NA TEXTILNí VLáKNA

Redakce Naše krásná zahrada vám opět připravila víkendové odpočinkové čtení tentokrát na téma: z jakých rostlin se vyrábí látky pro naše oblečení. Jistě vás jako první napadla bavlna nebo len. Možná si také vzpomenete na milou postavičku Krtečka od ilustrátora Zdeňka Milera. Pohádka Jak krtek ke kalhotám přišel nás provedla celým procesem výroby lněného plátna až po ušití kalhotek (pochopitelně) s kapsami, aby si Krteček mohl do nich dávat své poklady…

Látky, ze kterých se šije oblečení, je vyráběno z mnoha surovin jak živočišného, tak rostlinného původu. V různých koutech světa se používají vlákna z rostlin, které bychom si možná ani netipli. Spíš je bereme jako zajímavou alternativu ke klasickým rostlinám pěstovaným pro textilní zpracování. Jaké rostliny nás pomáhají šatit?

Bavlník zahrnuje více jak padesát druhů, dokonce i stromové varianty. K růstu potřebuje teplo a dostatek vláhy, takže se mu nejlépe daří v tropech a subtropech. Mezi největší producenty bavlny patří Indie, Čína, pěstuje se také v Brazílii, Pákistánu, USA, na západě Afriky, v jižní Evropě a dalších zemích. Bavlna jsou vlastně ochranná vlákna semen, která se tvoří v tobolkách. Po dozrání se bavlna sesbírá a dále zpracovává do textilní podoby. Bavlna má široké použití v mnoha odvětvích průmyslu nejen textilního, ale i kosmetického nebo potravinářského.

Konopí seté patří mezi přádné rychlerostoucí rostliny. Konopné přírodní vlákno se využívá nejen na oděvy, ale i na plachty a lana. Tkaniny vyrobené z konopí jsou chladivé a mají pevnou strukturu. Často se využívají na hrubá plátna anebo jako příměs do denimu a krepu.

Len přádní - lněné vlákno se zpracovává na plátno, které je velice pevné, odolné a v přírodě snadno odbouratelné. Nevýhodou je srážlivost, protože nemá elastická vlákna. Při zpracování lnu přádného se využije téměř celá rostlina. Ze stonků se oddělují dlouhá vlákna na přízi, z krátkých vláken vzniká koudel a z dřevoviny, která se odstraňuje ze stonků, vzniká pazdeří. Všechny produkty se používají v textilním i papírenském průmyslu. Ze lnu se také vyrábí lana, provazy, motouzy a pevné technické nitě.

Bambus je travina s rychlým a nenáročným růstem. Má velkou výhodu, že se nemusí opakovaně vysazovat, protože po ořezu rychle regeneruje. To je také jeden z důvodů, proč je jeho pěstování levné. Z bambusového vlákna se tkají měkké tkaniny ideální např. na sportovní oblečení, spodní prádlo, lůžkoviny, osušky apod. Bambus se často používá do textilních směsí, aby změkčoval finální strukturu látek.

Ramie je druh kopřiv pocházející z Číny. Stonky se používají na výrobu pevných vláken a tkaniny z nich jsou odolné a pevné. Podobně jako len - dobře sají pot a rychle schnou. Patří mezi nenáročné, lehce dostupné a k přírodě šetrné rostliny.

Vlnovec pětimužný je strom dorůstající až do výše sedmdesáti metrů, rostoucí v tropech a subtropech. Semena v tobolkách jsou chráněna dutým vláknem kapokem, které je lehké. Pro jejich jemné a lehké vlastnosti se kapoku říká rostlinné hedvábí nebo peří. Používá se do směsí např. s bavlnou nebo jako výplně do polštářů a přikrývek. Je savý, jemný a pohodlný. Obsahuje v sobě hořké látky, které odpuzují hmyz.

Jutovník jednoletá rostlina, která se po bavlně používá nejvíc. Vyrábí se z ní oblečení, ale hlavní využití má jako technická tkanina na výrobu pytlů a hrubých tkanin.

Ananas - trochu netradiční rostlina, ze které se vyrábí textilní vlákno. Přidává se do směsi např. s hedvábím. Vznikne tak měkká a jemná látka. Proces získání vláken z listí ananasu je zdlouhavý a časově náročný. Hlavním producenti ananasového vlákna pochází z Filipín.

Banánovník textilní - vlákno zvané abaka se získává z pochev listu banánovníku. Postupným procesem vzniká velice pevné a odolné předivo, ze kterého se vyrábí textil, lodní provazy a lana rezistentní na slanou vodu. Ze zbytku listů se pletou košíky, rohože a výplety pro nábytek. Z banánovníku se také vyrábí papír. Velkými producenty jsou Filipíny a Indie

Mořské řasy jsou považovány za superpotravinu, ale jsou dobrou surovinou i na další zpracování. Řasy se těží především ve fjordech na Islandu a na pobřeží Británie. Jsou využívány v textilním průmyslu na tkanivo pro jednodruhové plátno nebo do směsí s dalšími textilními vlákny. Látky z řas jsou pevné a odolné.

Na naší planetě roste mnoho rostlin na výrobu textilních vláken. Mnohdy ani netušíme, že se utíráme do osušky z bambusu, spíme na polštářích s výplní kapoku ze stromu vlnovce, sedáváme na křesle s výpletem z banánovníku. Rostlinné přírodní materiály v poslední době částečně nahrazují syntetická vlákna, ze kterých se vyrábí nejen textil.

Zdroje: https://ruralhistoria.com  https://takehearttextiles.com

            

Související články

2024-06-22T09:27:33Z dg43tfdfdgfd