VIDEO: ELIšKA TESTUJE PRAžSKé KEBABáRNY. SáZKOU NA JISTOTU JE SHAWARMA NA ŽIžKOVě JEN ZA 160 Kč

Kebaby jsou i u nás v posledních letech oblíbeným pouličním občerstvením. Stánky a restaurace s touto blízkovýchodní specialitou najdete snad na každém rohu a značně se liší. Eliška proto zašla v Praze do tří nejznámějších, aby zjistila, čím jsou místní kebaby jiné a který z nich je nejlepší. 

Kebab nebo shawarma?

Při zmínce o kebabu si každý představí maso pečené na velkém vertikálním grilu, nakrájené na kousky a obvykle podávané v pita chlebu nebo zabalené v tortille, ale třeba i v krabičce jen se salátem nebo s hranolky. Tato specialita se však u nás prodává i pod dalšími názvy – třeba shawarma nebo gyros, což může mnohé zmást. Liší se vlastně nějak a na co se vyplatí si zajít? 

Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami

Co je vlastně kebab?

Skutečný kebab na Blízkém východě představuje jakékoliv grilované nebo na rožni pečené maso, třeba i různé špízy (shish kebab), např. z mletého masa. Existují však i kebaby pečené v troubě nebo i dušené (tas kebab).  

To, co u nás běžně nazýváme jednoduše jako kebab (tedy maso grilované na vertikálním grilu) je ve skutečnosti döner kebab. U nás se tato masové specialita proslavila nejvíc v podobě sendviče – tedy masa podávaného v pita chlebu společně se zeleninou a nějakým dresinkem a nebo zabaleného do tenkého chleba typu lavaš či tortilla. V druhém případě jde o dürüm.

Tyto moderní sendviče pocházejí z Německa, kde je vymysleli, jak jsme psali v našem starším článku, turečtí emigranti a otevřeli si tam první stánky s rychlým občerstvením, které se postupně prosadilo i u nás.

I když se kebaby v českých bistrech na první pohled hodně podobají, chuťově jsou mezi nimi značné rozdíly. Naše redaktorka Eliška se proto vypravila do tří pražských podniků, aby místní kebaby porovnala. A zde je výsledek…

Domácí shawarma Žižkov

Prvním místem, které Eliška navštívila, je Domácí shawarma na Žižkově, která se nachází u tramvajové zastávky Victoria Žižkov. Podnik syrského majitele hrdě hlásá „Nejsme kebab, jsme shawarma.“ Pokud byste měli obavy, zda dostanete stejný pokrm, můžeme vás uklidnit, že vlastně ano.

Shawarma je vlastně jen jiný název pro döner kebab, který se používá hlavně v Libanonu, Sýrii a v Jordánsku. Maso může být i trochu jinak okořeněné, ale to hlavní, čím je shawarma jiná, je, že se do ní nedává jen čerstvá zelenina, ale i speciální nakládaná zelenina, která ji dodá specifickou chuť. A ta nechyběla ani v žižkovské shawarmě, přičemž místní specialitou je hlavně nakládaný tuřín.

Když jsme se při předchozí návštěvě ptali majitele, čím se shawarma liší od kebabu, řekl nám, že hlavně tím, že oni používají čerstvé maso, zatímco u většiny kebabů jde jen o jen zmražený polotovar.

Vzhledem k tomu, že i v druhém podniku, který jsme navštívili, Gemüse Corner Kebabu, rovněž používají čerstvé maso, nelze se na toto rozlišení úplně spoléhat a i shawarmu mohou mít někde ze zmrazeného polotovaru. 

V žižkovské provozovně to o kvalitnějším mase ale rozhodně platí. Navíc tu můžete vybírat ze dvou druhů (kuřecího a hovězího, které je za příplatek 15 Kč), v nabídce mají i spoustu omáček, čerstvou a grilovanou zeleninu a smažené brambůrky. „Jako bonus jsme dostali domácí falafel, který byl výborný,“ libovala si Eliška.

Zajímavá je také místní lehce pikantní pomerančová omáčka, kterou do shawarmy dávají, kromě ní si Eliška objednala na doporučení i omáčku česnekovou. „Tortilla je podle mě trošičku jiná než klasická kebabová. Baví mě tam ta kombinace grilované a nakládané zeleniny i křupavých brambůrek. Bylo to pestřejší, byl to krásný mix chutí,“ ocenila shawarmu Eliška a rovnou jí dala 10 z 10 bodů. Za porci přitom zaplatila jen 160 Kč

Žižkovská shawarma zabodovala před rokem i v našem velkém testu kebabů a tak jsme rádi, že si kvalitu stále drží.

Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov

Gemüse Corner Kebab Vinohrady

Po shawarmě zamířila Eliška do Gemüse Corner Kebabu na Vinohradech v Rumunské ulici. Druhá pobočka oblíbeného a hlavně mezi foodies vyhlášeného bistra v Podolí je rovněž známá tím, že do kebabu přidávají grilovanou zeleninu a pečené brambory, čerstvé maso si i oni sami nakládají. I zde můžete vybírat z mnoha druhů omáček a volit různé kombinace.  

Eliška zvolila kuřecí dürüm s čerstvou zeleninou, s hranolky, česnekovou omáčkou a hummusem, který zhodnotila jako příjemné zpestření. „Maso je hezky opečené, chutě jsou vyvážené, je tam hodně čerstvé zeleniny,“ vyzdvihla Eliška. Kebab tu vyšel na 180 Kč, což je trochu dražší než běžný kebab, vzhledem k čerstvosti a kvalitě se ale podle naší redaktorky vyšší cena vyplatí. Hodnocení nicméně bylo nižší – 8/10. 

Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!

Tasty Doner Kebab Břevnov

Posledním podnikem, která Eliška navštívila byl Tasty Doner Kebab na Břevnově na zastávce U Kaštanu, aby ochutnala ten úplně nejběžnější klasický kebab. Tato kebabárna patří do sítě, jež má pobočky po celé Praze. Mají tu podobný výběr jako v jiných provozovnách, kromě kebabu nabízejí třeba i burgery a smažák. V kebabu byl mix masa, omáčku zvolila Eliška česnekovou a pálivou, která je poměrně pikantní.

„I když je tam i jiná čerstvá zelenina, je tam hlavně zelí s mrkví, pak samozřejmě maso a omáčka. Měl by tam být i sýr, ale necítím ho tam. Je to v klasické tortille, která je hodně naplněná a je tam i hodně masa,“ zhodnotila kebab Eliška. Mají ho tu ve třech velikostech – malou, klasik a velkou. Klasická porce, kterou si dala Eliška, vyšla na 169 Kč. Konečně Eliščino hodnocení tohoto kebabu pak bylo 7 z 10 bodů

Na velkou galerii z testu kebabů po celé Praze z loňského roku se můžete podívat zde (zároveň tak porovnáte, zda se od loňska změnily ceny): 

Náš tip: Kebaby v podobě špízků z mletého masa si můžete připravit podle našeho video receptu

 

Přečtěte si také:

2024-06-14T13:24:33Z dg43tfdfdgfd