KOUPEL PRO ZDRAVí: PřIDEJTE DO VANY INGREDIENCE, KTERé Už MáTE DOMA

Dát si horkou koupel je zdraví prospěšné. Můžete tím posílit svůj duševní stav, uvolnit svalstvo a dokonce i spálit nějaké ty kalorie navíc. Pokud do koupele přidáte ty správné ingredience, můžete z ní vytěžit ještě víc. Ačkoli říkáme „horká“ koupel, hovoříme zde o vodě, která má teplotu 40 až 45,2 °C. Takže opravdu není zapotřebí vařit se v příliš horké vodě. Pamatujte si, že teplota vody by vám měla být příjemná.

Levandule do koupele

Levandule může poskytnout emocionální i fyzickou úlevu. Pokud nechcete plavat ve vaně plné levandulových květů, můžete namísto toho použít levandulový esenciální olej. Jen 6 až 8 kapek oleje nebo hrst sušených květů levandule může pomoci v boji proti popáleninám, migréně, nespavosti, kožním problémům, akné, sinusitidě a stresu.

Koupel plná bylinek

Do koupele můžete použít různé bylinky. Platí, že na jednu koupel se hodí 50 až 100 g sušených bylinek nebo minimálně 200 g čerstvých bylinek. Nekoupejte se déle než 20 minut. Předtím, než bylinky vložíte do koupele, je připravte jako čaj – zalijte je horkou vodou a nechte vylouhovat 10 minut. Je jen na vás, jestli čaj přecedíte, nebo vlijete i s kousky bylinek. Použít je můžete i ve formě čajových sáčků. Jaké bylinky se dají použít?

  • Heřmánek – únava, nachlazení, problémy se spánkem, podpora hojení (drobné ranky).
  • Dobromysl (oregano) – lepší nálada, únava, bolesti hlavy, křeče, problémy s dýchacími cestami.
  • Kopřiva – vyrážky, ekzém, plísně, revmatické bolesti.
  • Pampeliška – listy pro relaxaci, květy pro péči o pokožku (vyrážky).
  • Máta – uvolnění oteklých nohou, zmírňuje bolesti (včetně revmatických), hojí popraskanou pokožky, uvolňuje psychické napětí.
  • Rozmarýn – potíže se spánkem, hojení pokožky, zlepšuje stav kožních onemocnění.
  • Zázvor – nachlazení a chřipka, žaludeční potíže, podpora krevního oběhu.
  • Lístky růží – lepší nálada, relaxace, hydratace pokožky.

Ovesné vločky na kožní problémy

Vhodné jsou i pro malé děti. Používají se na léčbu takových kožních problémů, jako je ekzém, vyrážka aj. Stačí přidat jeden šálek koloidních ovesných vložek do koupele.

Koupel s olejem

Použít můžete kokosový olej, který zklidňuje podrážděnou pokožku a napomáhá s hojením drobných poranění. Navíc hydratuje pokožku. Stačí přidat asi 80 g do jedné koupele. Olivový olej zvláčňuje pokožku a je skvělý na suché ruce a nohy. Přidejte 200 ml do koupele.

Med a jedlá soda proti toxinům

Chcete-li detoxikovat svůj organismus, můžete použít med, jedlou sodu nebo rovnou obojí. Med má antioxidační, antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti. Zvláčňuje a hydratuje pokožku. Přidejte jeden šálek do koupele. Jedlá soda uvolňuje toxiny, působí proti plísním, vhodná je i na ekzém a lupenku. Do koupele přidejte asi čtvrt šálku.

Koupel s epsomskou solí

Epsomská sůl pomáhá uvolňovat bolestivé svaly, ale poradí si také s bolestí kloubů a modřinami. Pomáhá proti nespavosti a hojí pokožku spálenou od slunce. Vyřeší i problémy s nehty. Přidejte jeden šálek do koupele.

Zdroje info:

https://www.badeloftusa.com/ideas/bath-recipes/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6011066/

https://www.naturway.cz/rady-postupy/mocna-sila-bylinnych-koupeli

https://www.goodrx.com/well-being/alternative-treatments/benefits-of-hot-baths

Foto: Unsplash

The post Koupel pro zdraví: přidejte do vany ingredience, které už máte doma first appeared on Plné zdraví.

2024-06-23T11:44:27Z dg43tfdfdgfd