STRAšáK JMéNEM NEPLODNOST: ŠANCI NA OTěHOTNěNí OVLIVňUJE I žIVOTNí STYL. NA CO SI DáT POZOR?

Měsíc červen byl Světovou zdravotnickou organizací (WHO) vyhlášen měsícem reprodukčního zdraví. Při té příležitosti se nezisková organizace Loono zaměřila na problematiku neplodnosti. Zhruba každý pátý pár má problémy s otěhotněním. Ve 40 procentech je problém na straně ženy, ve 40 procentech na straně muže a ve 20 procentech u obou z nich. Jak neplodnosti předcházet, proč nezapomínat na zdravý životní styl a kdy vyhledat pomoc odborníka?

Jak podotkla zakladatelka neziskové organizace Loono Kateřina Šédová, většina lidí se určitou část života během pohlavního styku snaží neotěhotnět.

„Pak se situace změní, chceme založit rodinu, ale zjistíme, že máme s otěhotněním problém,“ uvádí v materiálu, jenž má redakce k dispozici s tím, že však existuje několik preventivních kroků, jejichž dodržování může pomoci neplodnosti předcházet. Vždy přitom záleží na konkrétní příčině problému.

ČTĚTE TAKÉ: Čechy trápí neplodnost. I děti „ze zkumavky“ ale mají své limity, jak léčbu ovlivní AI?

Vajíčka se spotřebovávají a stárnou

V Česku se až donedávna rodilo zhruba 110 tisíc dětí ročně, loni to bylo pouze 80 tisíc dětí. Mnoho párů založení rodiny odkládá, čímž se zvyšuje průměrný věk prvorodiček, který se přehoupl již přes 31 let. Právě věk je přitom jednou z hlavních příčin neplodnosti. A platí to jak pro ženy, tak pro muže.

Od 35 let u žen výrazně klesá šance na otěhotnění. Zatímco u ženy, které je 25 let, je šance na otěhotnění v každém měsíci kolem 25 procent, ve 35 letech tato pravděpodobnost klesá na 15 procent, a po 42 letech na pouhé procento.

Snižuje se totiž množství i kvalita vajíček. Nová vajíčka se v průběhu života ženy již netvoří, jen se spotřebovávají a stárnou. S věkem se také zvyšuje riziko genetických vad a klesá schopnost vajíčka uhnízdit se v děloze.

Často se ve společnosti lidé setkávají s tvrzením, že plodnost u mužů jejich věk neomezuje. Podle odborníků to však není pravda. Od 40 let se u mužů snižuje kvalita spermií. Na problémech s početím ve vyšším věku se mohou podílet i potíže s erekcí či ejakulací, například z důvodu zvětšení prostaty. U mužů je pak běžnou příčinou neplodnosti varikokéla, tedy rozšíření žil ve varlatech, které vede k jejich vyšší teplotě, což nesvědčí dozrávajícím spermiím.

Životní styl jako výrazný faktor

Příčin neplodnosti může být velké množství – endometrióza, vrozené vady, myomy, imunologické i genetické příčiny. Plodnost však velmi významně ovlivňuje strava a životní styl. Podle odborníků změna stravy, vhodná váha a dostatek pohybu mohou snižovat riziko neplodnosti u žen téměř o 70 procent.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Jak tedy neplodnosti co nejúčinněji předcházet? Lidé by neměli rodičovství odkládat, jíst zdravě a omezit alkohol i kofein. Kvalitu spermií a částečně i vajíček může ovlivnit také kouření cigaret nebo užívání marihuany. Vhodný je dostatečný pohyb a předcházení extrémním výkyvům váhy. Muži by neměli často vystavovat varlata vysokým teplotám, a to například i v saunách nebo vířivkách.

Svou roli mohou při neplodnosti hrát také pohlavně přenosné nemoci. Je proto vhodné nechávat se pravidelně testovat. Neplodnost mohou způsobovat také některé léky nebo anabolické steroidy. Důležité je rovněž duševní zdraví. Lidé by se měli naučit pracovat se stresem a v případě psychické nepohody se nebát obrátit na odborníka.

Jestliže se pár neúspěšně snaží o početí déle než rok, měl by vyhledat odborníka. U žen, kterým je 35 let a více, se pak jedná pouze o šest měsíců, u těch starších 38 let o tři měsíce. Ženy by se měly na svého gynekologa obrátit také v případě, kdy je dlouhodobě trápí poruchy menstruačního cyklu, trpí pánevními bolestmi nebo podstoupily onkologickou léčbu.

Muži by měli urologa navštívit v případě, že mají potíže s varlaty, prostatou nebo při sexu. Vedle gynekologa a urologa mohou zajít také na kliniky reprodukční medicíny, kde lékaři vyšetří jak muže, tak ženu. K této návštěvě není potřeba doporučení ošetřujícího lékaře.

Pokud je příčina neplodnosti na straně muže, stačí někdy jen upravit životní styl. První pozitivní změny lze ale očekávat až po zhruba třech měsících, protože za takovou dobu dozrávají nové spermie. Pokud problémy se spermiemi přetrvávají, lze využít takzvanou intrauterinní inseminaci, kdy dojde k zavedení spermií přímo do dělohy a usnadní se jim tak cesta.

U ženy se využívají metody stimulace vaječníků ke zvýšené produkci vajíček pomocí tablet nebo injekcí s hormony, které pomohou stimulovat ovulaci.

ČTĚTE TAKÉ: První dítě přirozeně, druhé z IVF. Až 20 procent párů trápí sekundární neplodnost

V případě neúspěchu je párům k dispozici mimotělní oplození, kdy dojde k simulaci situace, ve které by došlo ke splynutí pohlavních buněk uvnitř těla. Při mimotělním oplození se odeberou vajíčka a spermie, oplodní se a do těla ženy se vpraví embryo.

Některé z těchto metod hradí zdravotní pojišťovna, ale vždy nejpozději do 40 let věku ženy.

2024-06-27T05:06:32Z dg43tfdfdgfd