PRáZDNINOVá HITPARáDA: PONOřTE SE DO KUCHYNě NAšICH BABIčEK A DěDEčKů A NECHTE SE UNéST NA VLNě NOSTALGIE

Léto v kuchyni má jedinečnou atmosféru. Představte si chalupu na venkově, kolem které se rozprostírají zahrady, luhy a háje plné zralého ovoce a zeleniny. K tomu se přidává vůně právě upečených koláčů a kynutých knedlíků, která se nese vzduchem. Tento obraz je synonymem pro tradiční českou kuchyni, která je úzce spjatá s kuchyní našich babiček a dědečků. Pro někoho možná utopie, pro jiného krásná vzpomínka nebo právě probíhající realita.

Kynuté borůvkové knedlíky a další sladké vzpomínky

Jednou z nejoblíbenějších letních specialit jsou bezpochyby kynuté borůvkové knedlíky. Toto jídlo je symbolem letní sezony. Těsto se připravuje z mouky, droždí, mléka, vajec a špetky soli. Po vykynutí se plní borůvkami, zabalí se a vaří se v osolené vodě. Hotové knedlíky se podávají hojně posypané moučkovým cukrem a strouhaným tvrdým tvarohem, zalité voňavým rozpuštěným máslem.

Vedle borůvkových knedlíků se v českých kuchyních připravují i další sladké knedlíky – meruňkové, švestkové či jahodové. Každý z těchto receptů má své kouzlo, vyzkoušet můžete kromě kynutého těsta ještě tvarohové, bramborové nebo odpalované.

Bleskový ovocný koláč s drobenkou 

Když je potřeba rychle připravit něco sladkého, volba často padne na bleskový ovocný koláč s drobenkou. Tento koláč je ideální pro zpracování letní úrody ovoce, ať už jsou to meruňky, broskve, třešně nebo rybíz. Základem je jednoduché těsto, které se pokryje vrstvou ovoce a posype drobenkou z másla a cukru. Koláč se peče dozlatova a podává se často ještě teplý, někdy i s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Květáková polévka 

Zeleninové polévky mají v létním stravování své pevné místo. Květáková polévka je jednoduchá, ale velmi chutná. Květák se vaří ve vývaru spolu s mrkví, bramborami a petrželí. Polévka se dochucuje solí, pepřem a někdy i špetkou muškátového oříšku. Na závěr se často přidává nasekaná petrželka, která polévce dodá svěží chuť a vůni. 

Zapečené maso se smetanou a houbami 

Letní houbaření je další oblíbenou činností, která se promítá do české kuchyně. Zapečené maso se smetanou a houbami je vynikajícím příkladem, jak využít čerstvě nasbírané houby. Kousky masa, často vepřového nebo kuřecího, se smíchají s nakrájenými houbami a zalijí se smetanou. Celá směs se jednoduše peče, až je maso měkké. Tento pokrm se podává s bramborami, kaší nebo rýží. 

Připomeňte si jídla vašeho dětství a nezapomeňme tyto tradice předávat dál, aby kouzlo české kuchyně zůstalo živé i pro další generace. Další skvělé recepty najdete pod článkem.

Zdroj: časopis Apetit

2024-07-03T06:29:18Z dg43tfdfdgfd