JAK NA ZáPICHY BAREVNýCH KVěTIN Z KOVOVýCH ZáTEK: MáME PRO VáS PřESNý NáVOD A FOTO POSTUP. ZáPICHY BUDOU SLUšET VšEM KVěTINáčůM.

Jednoduché kytičky, sestavené z kovových zátek na láhve a nastříkané barevnými spreji zvládnete vyrobit během chvilky, jen bude pak potřeba počkat, až nastříkané barvy zaschnou. Květinky můžete zapíchnout mezi barevně kvetoucí pelargonie, stejně jako do květináčů s pokojovkami, které se do kvetení zrovna nehrnou.

V našich obchodech objevíme už jen velmi malý výběr sortimentu, který by se prodával ve skleněných láhvích s kovovými víčky, kterým se správně říká korunkový uzávěr. Kromě oblíbeného piva už snad jen některé ovocné sirupy. Je to škoda, protože kovové zátky se dají využít jako výtvarný materiál na nejrůznější tvoření. Tak dávejte při otevírání láhví pozor, ať se zátky moc nepoškodí.

Co budete potřebovat na květinové zápichy

  • kovové zátky od pivních láhví
  • víčka od plechovek nebo tvrdý karton
  • barevné spreje
  • akrylové fixy
  • silnější špejle
  • tavnou pistoli

Jak budete postupovat při výrobě květinových zápichů

  1. Kovové zátky od piva, které zůstaly po použití otvíráku pěkně nepoškozené, tedy bez nevzhledného záhybu, nastříkejte akrylovou barvou ve spreji. Vyberte si barvu, která bude pěkně ladit s barvou vašich muškátů či jiných květin, mezi které později zápichy umístíte.
  2. Místo spreje můžete použít i barvu v plechovce a štětec, ale bude to pracnější i zdlouhavější, a navíc se drobné zátky při natírání hůře drží v ruce.
  3. Barvou nastříkejte i kovové víčko od plechovky.
  4. Místo kovového víčka od plechovky můžete použít i kolečko, vystřižené z pevného kartonu, například ze staré krabice.
  5. Po zaschnutí barvy nalepte vyskládejte zátky na víčko od plechovky nebo na kolečko kartonu pěkně do tvaru květu a přilepte je tavnou pistolí.
  6. Květy sestavte z jedné středové zátky a šesti okolních zátek, které budou představovat okvětní lístky.
  7. Hotový květ nalepte tavnou pistolí na silnější dřevěnou špejli.
  8. Akrylovými fixy můžete na zátky domalovat barevné puntíky.
  9. Hotové květy využijte jako zápichy do květináče nebo truhlíku.

Květináč s muškátem, ozdobený květinovým zápichem můžete využít jako malou originální pozornost, kterou vezmete s sebou na letní zahradní párty pro hostitelku.

Kde vznikl kovový korunkový uzávěr lahví

Je to už více než 130 let, kdy byl v Americe vydán patent na korunkový uzávěr, bez kterého si snad ani neumíme představit skleněnou láhev piva. Do té doby se používaly keramické, korkové nebo kovové špunty.

Zdroj: Fotografie Pelargonium for Europe, text Simona Sedláčková

       

Související články

2024-07-05T06:47:42Z dg43tfdfdgfd