PUTIN TEAM NETáHNE. RADšI NEž MóDNí ZNAčKU S PREZIDENTEM KUPUJí RUSOVé TY ZáPADNí, říKá JUST

V Rusku funguje velmi specifická módní značka – Putin Team. Brand pojmenovaný po ruském prezidentovi však tamní obyvatele příliš netáhne. Pro CNN Prima NEWS to řekl rusista a spolupracovník redakce Jiří Just. Podle něj může být zájem o oblečení této značky spíš na asijském trhu než na domácím. Sami Rusové prý i nadále preferují oblečení západních výrobců.

Je libo pánská bunda či dámské kalhoty se značkou ruského prezidenta Vladimira Putina? Žádný problém. Oblečení v Rusku prodává společnost PTR – Putin Team Russia.

ČTĚTE TAKÉ: Trumpův plán na ukončení války? Rychlé řešení se ztrátou pro Ukrajinu, tvrdí lidé z jeho okolí

Ta se na svých stránkách chlubí, že k výrobě využívá moderní technologie a podporuje průmysl země, nebo že se zasazuje o aktivní životní styl. Mezi své priority také řadí „kreativitu a ukázku unikátní ruské identity“.

Kolik oblečení stojí? Za pánskou bundu podle stránek PTR zákazník zaplatí 19 990 rublů (přes pět tisíc korun) a za dámské kalhoty 7450 rublů (necelé dva tisíce korun).

Obchod otevřel přes 20 prodejen. Většinou v obchodních centrech ve velkých městech, popřípadě na mezinárodních letištích. Hned několik poboček lidé najdou v Moskvě, Petrohradu či dovolenkové destinaci Rusů v Soči.

Značka vznikla v roce 2020 a ochranou ruku nad ní má přímo ruské ministerstvo průmyslu a obchodu. Poslední pobočku na moskevském letišti Vnukovo otevíral olympijský vítěz v běhu na lyžích Alexander Legkov. A nyní má přijít expanze mimo Rusko, jak uvádí prokremelská tisková agentura TASS. Cílem jsou hlavně Čína, Indie, ale i Spojené arabské emiráty.

Just: Rusové stále preferují západní značky

Rusista a novinář žijící v Rusku Jiří Just pro CNN Prima NEWS řekl, že Putinovu značku lidé příliš nekupují, respektive v ní na veřejnosti Rusy nepotkává. „V Rusku lidé stále kupují západní značky jako Nike či Adidas. Putin Team je spíš reklama a možná to víc než v Rusku budou kupovat v Asii,“ zmínil Just.

Spolupracovník redakce doplnil, že Rusové již vytvořili vlastenecké značky jako třeba Red Machine odkazující na národní tým hokejistů a jejich přezdívku z dob Sovětského svazu. „Další vyráběla třeba firma BOSCO. Stejně ale mají západní brandy v Rusku větší jméno a popularitu než místní politické,“ dodal Just.

2024-07-04T16:33:20Z dg43tfdfdgfd