PRVNí POMOC PřI úRAZECH NA ZAHRADě: PřIPRAVENI BUďTE NA VšECHNO, MůžE SE TO STáT I VáM

Při práci na zahradě se velmi často stává, ačkoliv nikdo nechce nic přivolávat, že se poraníte nebo jste svědky toho, že se zranil někdo z rodiny či přátel. Ne každý ale dokáže zůstat natolik v klidu, aby mohl poskytnout první pomoc a nemluvíme zde jen o štípnutí od komára nebo vzniku puchýře. Než přijede záchranná služba, musíme poskytnou alespoň základní první pomoc. Co všechno vás může na zahradě potkat a jak byste se měli zachovat? Pamatujte, vždy je lépe vědět a nepotřebovat, než potřebovat a nevědět.

Každému zranění, a to nejen na zahradě, je vždy lepší předcházet, to je jasné. To znamená, že při práci na zahradě budete používat ochranné rukavice a v případě potřeby ochranný oděv, pokrývku hlavy a budete používat pouze takové stroje, které skutečně ovládáte. Ale, ať děláme, co děláme, občas se nám nebo někomu z rodiny může něco přihodit a pro takové případy je dobré být připraven. To, že máte mít v pořádku domácí lékárničku se základním vybavením a léky, je předpokládám samozřejmost. Takže, co nás může potkat při práci na zahradě?

 Odřeniny a drobné ranky

Nějaká ta ranka se, obzvláště pracujete-li bez rukavic nebo s trnitými dřevinami, vždy objeví. Ve většině případech bude nutno ranku vyčistit teplou vodou, vydesinfikovat a přikrýt suchým obvazem, aby se do ní nedostaly další nečistoty a nezačala hnisat. Aby byl obvaz sterilní, nikam ho na zahradě nepokládejte a při jeho použití mějte co nejčistší ruce.

Popálení sluncem

Vždy to zní jako banalita, ale delší pobyt na slunci, obzvláště v takových vedrech, která panují, není pro náš organismus nic dobrého. Kromě toho, že byste se měli naučit nosit pokrývku hlavy, sluneční brýle a používat opalovací krém, omezte hlavně v létě svůj pobyt na slunci mezi 11. a 14. hodinou. Jakmile jste na slunci byli déle, než je zdrávo, přesuňte se do chladného stínu a dostatečně pijte. Spálenou kůži ošetřete studenými obklady nebo panthenolem a máte-li horečku snižte ji běžnými léky s paracetamolem.

 

Bodnutí hmyzem

Nemluvíme zde o komárech, ale spíše o bodnutí včelou, vosou nebo sršněm. V případě včely vyndejte žihadlo, jinak hrozí, že se vám ranka po vpichu zanítí. Bolest snižuje studený obklad nebo rozkrojená cibule. Cibule zároveň funguje jako dezinfekce.

Puchýře a otlaky

Proti oběma chrání pracovní rukavice, i tak ale mnoho lidí pracuje na zahradě bez nich. Jakmile se vám udělá puchýř a vy se rozhodnete jej propíchnout, což lékaři nedoporučují, vždy použijte vydezinfikovanou jehlu. Z puchýře vymáčkněte tekutinu a přelepte náplastí. Na mozoly použijte mastný krém, který je změkčí.

Zásah elektrickým proudem

Jste-li vy sami zasaženi elektrickým proudem, musíte doufat, že se ve vaší blízkosti nachází osoba, která vám první pomoc poskytne. Sám sobě si ji totiž hůře poskytnete, ačkoliv někdy se i to podaří. Každopádně, pokud vidíte, že je někdo zasažen elektrickým proudem, často při práci se sekačkou, dřevěnou násadou nebo jiným nevodivým předmětem odsuňte zdroj elektřiny z blízkosti postiženého. Někdy je dobré vyhodit pojistky. Vy sami ale musíte stát na nevodivém materiálu, nikde na třeba ve vodě, to by naráz byly dvě zasažené osoby. Jakmile odpojíte proud, zraněnému přivolejte záchranku a poskytněte první pomoc známou jako 5 T, tzn. teplo, ticho, tekutiny, tišící prostředky a transport.

Silné krvácení

S tím se setkáme nejčastěji při řezech a používání pily nebo sekery. V případě nějaké drobné ranky, která často vypadá hůře, než ve skutečnosti je, se krvácení zastaví samo. Ale, v případě žilního krvácení na ránu musíte přiložit gázu nebo obvaz a stáhnout ji tlakovým obvazem, aby se krvácení zastavilo. Je-li rána na končetině, zvedněte ji nahoru. Vyhledejte lékaře. V případě, že byla zasažena tepna, musíte prsty stlačit ránu pomocí čistého obvazového materiálu, stáhnout ji opět tlakovým obvazem a ihned volat záchranku. Pokud se krvácení nedaří zastavit, přiložte další vrstvu obvazového materiálu a stáhněte místo mezi ranou a srdcem.

 Amputace části těla

Tím nejhorším zraněním, které si můžete na zahradě přivodit je, když si uříznete či useknete část těla. Nejčastěji to bývají prsty, ale není problém ruka či noha, to bývá nejčastější při neodborné manipulaci s motorovou pilou. Ačkoliv budete nejspíš v šoku, protože někde v trávě se bude povalovat váš prst, pokud uděláte, co máte, není nic ztraceno. A ačkoliv to zní divně, zachovejte klid. Pokud si tedy uříznete prst, nejprve zastavte krvácení použitím obvazového materiálu a prst vložte do čistého pytlíku s ledem, někdy stačí i zmražený pytlík se zeleninou, jde jen o to končetinu zachladit, a ihned volejte záchranku. Pokud tam nebude zbytečná časová prodleva, prstík vám přišijí a budete v pořádku.

 

 Jedy v oku

Při aplikaci chemických přípravků je velmi důležité dodržovat veškeré bezpečnostní pokyny. První pomoc při zasažení kůže nebo oka je vždy napsaná na etiketě, takže vždy, ještě, než si kapalinu budete připravovat, si toto dobře přečtěte ať víte, co dělat v případě nehody. To, že budete mít ochranný oděv, pokrývku hlavy a ochranné brýle, by měla být samozřejmost. Pokud se vám stane, že se vám kapalina dostane do oka, ihned ho vyplachujte asi 15 minut tekoucí vodou. Potřísněnou pokožku stačí umýt mýdlem. Jestliže vás po aplikaci přípravku bolí hlava, máte závratě a necítíte se vůbec dobře, možná jste se přípravkem přiotrávili. V tom případě ihned vyhledejte lékaře.

 

Nebezpečí ohně

Nebezpečí požáru je reálné i u obyčejného grilování. Jakmile uvidíte, že na někom vzplane oděv, musíte zabránit šíření ohně směrem k hlavě a zasaženého rychle uhasit. Popálená místa chlaďte vodou, ale pokud je na popáleném seškvařeno oblečení, nikdy ho nesmíte sundávat, to udělá lékař. Takové místo jen zakryjte sterilním obvazem nebo třeba jen čistou utěrkou či tričkem a v případě závažných poraněních ihned kontaktujte lékaře či volejte záchrannou službu. Abyste riziko popálení eliminovali co nejvíce, nikdy nenoste při grilování oblečení z hořlavého materiálu. Hodí se speciální zástěry, které nejen, že jsou často velmi slušivé, ale jsou z materiálu, který vás před nepříjemnými plamínky ochrání.

   

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-06-21T11:23:25Z dg43tfdfdgfd