PROCESTUJTE CELý SVěT ZA JEDINý DEN: V BOTANICKé ZAHRADě V PRAžSKé TROJI SE ZABAVí CELá RODINA

Milé čtenářky a čtenáři internetového magazínu Naše krásná zahrada. Začalo léto a naše redaktorky vám budou přinášet prázdninové tipy na prohlídky krásných zahrad a přírodních lokalit, které samy navštívily a pořídily pro vás fotografie. Užijete si pěkné chvíle při čtení a věříme, že se necháte inspirovat k letním výletům. Přejeme vám krásné léto!

Nestíháte letos vyjet za poznáním nikam do zahraničí, a přesto byste rádi poznávali daleké končiny? Tak právě pro vás máme pozvání do naší pražské botanické zahrady v Troji. Zde stojí za návštěvu nejen rozsáhlá venkovní expozice, ale také unikátní skleník Fata Morgana, díky němuž procestujete opravdu celý svět, aniž byste překročili naše hranice. Milujete-li nejen exotické rostliny a krásné výhledy, rozhodně si udělejte čas na návštěvu této oázy zeleně. 

Tropický ráj po celý rok

Tropický skleník Fata Morgana je unikátní v mnoha směrech a díky němu můžete prozkoumat opravdu celý svět, od Austrálie po Ameriku za necelou hodinu a při speciálních akcích i v noci. Celková plocha skleníku činí 1750 m2 a projdete se tropy i australskou buší, poznáte flóru Madagaskaru a Filipín, vyfotíte se u vodopádu v pralese a ztratíte se ve skalnaté štole s tropickými rybami. Ve Fata Morganě můžete obdivovat největší sladkovodní akvárium v ČR a jedinečnou atmosféru okamžiku umocní autentické ozvučení a osvětlení jako v pravé džungli. Mezi exotickými rostlinami totiž neustále hledáte toho ptáčka zpěváčka, který zní velmi věrohodně. Máte-li štěstí, přistane na vás nějaký barevný motýl, kteří si zde poletují po celém skleníku. Nespornou výhodou skleníku je fakt, že ho můžete navštívit za každého počasí.

Botanická zahrada nabízí zábavu i poznání

Pražská botanická zahrada hlavního města Prahy byla zřízena v roce 1968 a oficiálně začala existovat od roku 1969. Venkovní expozice nabízí kolem 15 000 druhů rostlin. Velké oblibě se těší například meditační japonská zahrada, kde můžete především v pracovní dny, kdy je zde méně návštěvníků, meditovat mezi dokonale upravenými plochami, potůčkem a přísně tvarovanými dřevinami či posedět v altánu. Právě zde, v japonské zahradě najdete také úchvatné bonsaje, které dotváří tuto zajímavou scenérii. Nejvíce je japonská zahrada navštěvovaná na jaře, kdy kvetou sakury a rododendrony, nebo na podzim, kdy se barevně projeví japonské javory.

Jak dlouho trvá prohlídka botanické zahrady

Chcete-li navštívit Fata Morganu i venkovní expozice botanické zahrady, a máte s sebou i děti, můžete zde příjemně strávit celý den. Počítejte s tím, že časově vám prohlídka zabere minimálně 3 hodiny, spíše více. Botanická zahrada je vcelku rozsáhlá a rozprostírá se na ploše téměř 30 ha. Pokud nechcete minout žádnou její část, je dobré si u vstupu vzít mapu areálu nebo si mapu stáhnout do mobilu, ať se nikde neztratíte. A přepadne-li vás ukrutný hlad či žízeň, můžete využít celou řadu občerstvení a stánků, které na zahradě jsou. Na své si zde přijdou u děti, i na ně se zde myslelo.

Výstava Sukulentů nejen pro odborníky

Až do 7. července máte možnost navštívit Výstavu sukulentů v horní části zahrady. Pokud se vám bude nějaký druh sukulentů nebo i kaktusů líbit, můžete si jej rovnou na výstavě zakoupit. Ceny jsou velmi příjemné, takže radost si může udělat každý. Výstava nese název Sukulenty v interiéru, a právě zde uvidíte naaranžované rostliny v jednotlivých místnostech, díky tomu tak získáte inspiraci pro jejich nejlepší umístění v bytě. A pokud váš sukulent nebo kaktus doma něco trápí, nejen, že vám odborníci poradí na místě, ale přímo na výstavě uvidíte názorné příklady různých potíží, které mohou tyto rostliny pěkně potrápit.

Botanická zahrada v pražské Troji pořádá pro návštěvníky mnoho akcí po celý rok. Neseďte tedy doma, vezměte celou rodinu a jděte se pokochat krásou rostlin z celého světa.

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-06-26T05:42:53Z dg43tfdfdgfd