OBLíBENá RETRO SLADKOST SE PřESTALA VYRáBěT. JAK SI PřIPRAVIT RUMOVé PRALINKY DOMA?

Rumové pralinky oficiálně spatřily světlo světa roku 1965, kdy je začala vyrábět Zora Olomouc. Později výrobu čokoládových bonbonů s rumovou náplní převzala firma Nestlé, která roku 1992 Zoru Olomouc koupila.

Oblíbená cukrovinka přežila pád minulého režimu i rozpad Československa, roku 2014 změnila design, aby přečkala přibližně dalších deset let.

Co obsahuje rumová pralinka?

Rumové pralinky patřily mezi nejznámější čokoládové bonbony, které se u nás vyráběly. Nikde ve světě nenajdete žádné jiné s totožnou náplní, a to proto, že obsahují českou specialitu – „tuzemák“.

Pokud byste si však mysleli, že se jediným bonbonem můžete opít, mýlili byste se. Rumová pralinka se plnila cukrovým roztokem, který byl ochucen rumovou trestí a jen kapičkou rumu.

  • Obsah rumu v celém balení pralinek netvořil ani 1 % celkového složení. Z toho důvodu se nemusel na etiketě vůbec uvádět.

  • I kdybyste snědli celou krabičku rumových pralinek, mohli byste s klidným svědomím sednout za volant.

Co se týče výroby rumové pralinky, nejde o nic náročného. Připraví se škrobová forma v požadovaném tvaru, do ní se nalije cukrový roztok s rumovou příchutí. Takto přichystaný bonbon se popráší vrstvičkou škrobu. Tekutina se nechá přibližně 24 hodin tzv. zrát a krystalizovat. Díky tomu se vytvoří sladká křupavá krusta. Po dozrání bonbon drží tvar a pak se už jen namočí do čokolády.

  • V průběhu zrání a krystalizace se produkt co 6 hodin otáčí – je to proto, aby se krusta tvořila rovnoměrně.

Jak si vyrobit pralinku podle vlastní chuti?

Výroba pralinky není zase tak náročná. Recepty se mohou různit, základem je vybrat dobrou čokoládu. Asi nejvhodnější je koupit čokoládové čočky (malé čokoládové pecičky).

  • Ve vodní lázni rozpusťte 150 g čokoládových peciček hořké čokolády. Ideální je hlídat si teplotu, ta by neměla přesáhnout 44 °C. Pokud teplotu přesáhnete, čokoládový bonbon nekřupne.

  • Následně čokoládu nechejte vychladnout na 31 °C.

  • Má-li čokoláda 31 °C, přelijte ji do formy a po chvíli formu obraťte dnem vzhůru tak, aby přebytečná čokoláda vytekla (ve formě se vytvoří čokoládová skořápka).

  • Formičky s čokoládovou skořápkou dejte na chvíli do ledničky.

  • Mezitím si můžete připravit libovolnou náplň. Mezi oblíbené patří Nutella smíchaná s rumem, ale přidat můžete i kokos, oříšky, rozinky, sušené ovoce apod.

  • Jakmile máte náplň hotovou, naplňte bonbony tak, abyste je ještě mohli zalít čokoládou.

  • Výrobek dejte chladit do ledničky. Pokud jste postupovali správně, měly by se pralinky snadno vyklopit z formy a měly by krásně křupnout.

Historie rumové pralinky

I když se příběh slavného českého čokoládového bonbonu oficiálně píše až od roku 1965, je možná ještě starší.

Obecně se historie bonbonů pralinkového typu u nás váže na čokoládovnu Orion, která existovala již na konci 19. století. Vznikla v Praze na Vinohradech. Je tedy pravděpodobné, že čokoládové bonbony plněné alkoholem se u nás vyráběly již tam. Rumová pralinka však za svůj vznik vděčí olomoucké Zoře.

Rumové pralinky se prodávaly jako sladkost pro běžné mlsání. Balení stálo 5 Kčs.

  • V minulém režimu se prodávaly i tzv. likérové lahvičky, které obsahovaly například slivovici, sherry, brandy či likér. Lidé je většinou kupovali jako dárek pro výjimečné příležitosti.

Není pralinka jako pralinka

Ačkoli v České republice dosud převládá povědomí o rumové pralince, pod pojmem „pralinka“ se ukrývá sladkost s daleko hlubší historií. Název „pralinka“ je spojen s francouzským šlechticem. Tvrdí se totiž, že první pralinku vyrobil kuchař maršála du Plessis-Praslina.

  • Například belgické pralinky pocházejí ze začátku 19. století, jsou vyrobené z luxusní belgické čokolády a plní se jemným krémem, obvykle obsahují i oříšek. Právě belgické pralinky jsou považovány za nejluxusnější.

  • V moderních pralinkách se ukrývá například oblíbený slaný karamel či kávové náplně, ale i různé likéry, fondán či portské víno.

Zdroje: Ct24, Vitalia, TeplickyDenikTopRecepty

2024-07-02T08:10:49Z dg43tfdfdgfd