NEJVěTší HROZBA PRO VAšE KEřE BORůVEK A JAK SE PROTI Ní BRáNIT

Chodit do lesa na borůvky je hudbou našeho dětství. Dnes na to není čas, sběr lesních plodů je v mnoha zónách omezený a především už máme snadnější způsob, jak si dopřát hrst čerstvě utržených a voňavých plodů ze zahradních keřů.

Tzv. kanadské borůvky už jsou součástí našich zahrad, podobně jako jahody, maliny, rybíz nebo angrešt. Na trhu je řada odrůd, od těch nejranějších až po pozdní. a jde o poměrně otužilé keře, které odolávají i jarnímu chladu, jako byly například letošní přízemní mrazíky, které napáchaly na ovocných zahradách velké škody.

Borůvky se i dobře pěstují a stačí se naučit dodržovat pár drobností (jako například vhodné pH půdy) a obrnit se trpělivostí, až keře povyrostou a obdarují nás lahodnými plody.

To se stane jen tehdy, když si ovoce dokážeme uhlídat. Borůvky sice nedecimují slimáci a netrpí ani na nemoci, ale chutnají ptákům. Ti na zahradě bydlí, a proto v souboji o úrodu mají jasnou výhodu.

Není nic smutnějšího, než když se těšíte s dozrávajících plodů, ze kterých chcete upéct ten nejlepší ovocný koláč, a když přijdete ke keřům sklízet a zjistíte, že už vás někdo předběhl. Ptáci jsou vytrvalí a stejně jako lidé, chtějí ovoce v plné zralosti. Jsou rafinovaní a důkladní a je třeba je od jejich úmyslu odradit ještě předtím, než se plody začnou vybarvovat.

Ptáci na zahradu patří, lahodí oku, sbírají různou havěť ze zeleninových záhonů, ale o ovoce se dělit nechceme.

Ochranné sítě

Ochranné sítě jsou osvědčené a cenově dostupné. Pokud koupíte sítě, které se běžně používají třeba na révu, mají větší oka a nestačí je jen přes keře přehodit. Ovoce by v takovém případě moc neochránily a ještě by při manipulaci se sítí mohlo část úrody skončit na zemi.

K síti je potřeba konstrukce a kutil, který umí vyrobit přístřešek ze sítě, kde budou keře v bezpečí. Na konstrukci stačí třeba trubky z PVC, dřevěné tyče nebo třeba staré tyčky od stanu, který už nepoužíváte.

Síť musí být zatížená i na zemi, jinak se pod ní ptáci protáhnou, v horším případě se do ní zapletou a může je to stát život. V zahraničních e-shopech prodávají i přímo ochranné pytle na keře, které jsou z jemné síťoviny a na keř se nasadí. Ptáci se přes ně k plodům nedostanou.

Osvěžující meloun z vlastní zahrádky? Jde to i u nás, možná nebude mít 10 kg, ale překvapí lahodnou chutí a čerstvostí

Lest na ptáky

Nenasytné ptactvo můžete také zastrašit. Dobře fungují barevné lesklé větrníky, které vyrábí děti ve škole nebo je koupíte v hračkářství či papírnictví. Měly by být hodně pestré a je třeba měnit jejich polohu kolem keřů.

A potom jsou zde hadi. Ptáci z hadů mají přirozený respekt a vyhýbají se jim. Stačí tedy naaranžovat pár gumových hadů kolem keřů. Hadi by měli mít přirozený vzhled a stejně jako u větrníků, je třeba měnit jejich pozici. Ptáci je musí vidět, takže had ve vzrostlé trávě svou práci neodvede.

Pro jistou slizeň je dobré metody zkombinovat. O nastražených hadech by měli vědět všichni v domácnosti, aby nevznikla panika.

Související články

2024-07-03T05:21:23Z dg43tfdfdgfd