NEJLEPší SUVENýRY, KTERé BYSTE SI MěLI PřIVéZT Z RůZNýCH DESTINACí: NA MALLORCE OCENíTE PERLY, V MAROKU ZASE KOSMETIKU

Foto: Shutterstock

Nejlepší suvenýry z různých destinací

 

Maroko: kosmetika nebo fosilie. Krémy, séra a šampóny s arganovým nebo opunciovým olejem potěší každého. Maroko je také velkým nalezištěm fosilií, radost uděláte náhrdelníkem, táckem nebo jiným výrobkem, který je originální a dýchá z něj historie. Jen je nekupujte u cesty, ale u výrobců, kteří garantují jejich pravost.

Itálie: lokální víno. Itálie je synonymem pro vynikající víno. Přivést si domů láhev kvalitního italského vína je skvělý způsob, jak sdílet svou cestu s přáteli a rodinou.

Thajsko: ibiškový čaj nebo hedvábí. Thajské hedvábí je známé svou kvalitou a krásou. Hedvábný šátek nebo šaty jsou luxusním suvenýrem, který ocení každá žena, a když budete doma upíjet ibiškový čaj, jeho vůně vás přenese zpět do Thajska.

Řecko: olivový olej. Řecko je proslulé kvalitním olivovým olejem. Malá láhev místního olivového oleje bude skvělým dárkem pro milovníky vaření a dodá vašim pokrmům středomořský nádech.

Turecko (Bodrum): tradiční koberce a kilimy. Turecko je známé nádhernými ručně tkanými koberci a kilimy. Tyto umělecké kousky dodají vašemu domovu exotický a autentický vzhled.

Foto: Shutterstock

Kypr: sýr halloumi. Kypr je domovem vynikajícího sýra halloumi. Tento jedinečný sýr je skvělým suvenýrem pro gurmány, kteří ocení jeho výjimečnou chuť. Přivézt si také můžete ručně dělané výrobky: keramiku, šperky ze stříbra a mědi či výrobky ze dřeva (nejčastěji z olivového).

Kapverdy: ručně vyráběné šperky. Kapverdy jsou proslulé krásnými ručně vyráběnými šperky z místních materiálů. Tyto unikátní kousky vám budou připomínat exotickou krásu ostrovů.

Mallorca: perly. Mallorca zaujme výrobou umělých perel. Perlový šperk je elegantním a sofistikovaným suvenýrem, který ocení každá žena.

Bulharsko: růžový olej. Bulharsko patří k největším producentům růžového oleje na světě. Malá lahvička tohoto voňavého oleje je luxusním suvenýrem, který můžete použít do parfémů, kosmetiky nebo k aromaterapii.

Tunisko: místní keramika. Milovníci umění ocení barevné keramické talíře a vázy zdobené tradičními vzory. Bylinky, koření nebo harissa jsou zase skvělými dárky pro vaši rodinu a přátele.

Foto: Shutterstock

 

Co si přivézt nesmíte:

 

Jsou také předměty, které si na památku přivézt nesmíte. Existuje totiž úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. „Mezi rizikové suvenýry v oblasti Středozemního moře patří například suchozemské želvy, tvrdé korály a šperky ze želvoviny, ze severní Afriky si nesmíte přivézt suchozemské želvy, výrobky ze želvích krunýřů, chameleóny nebo ještěry trnorepy, z jižní Afriky jakékoli původní druhy rostlin a zvířat, kůže zvířat nebo sukulenty. Opravdu se vždy před odletem do dané země informujte o tom, co je z ní zakázáno vyvážet, ušetří vám to hodně nepříjemností a peněz na pokutách,“ vysvětluje expertka na cestování a obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Pozor se také dejte na mušle, korály a kameny, i ty by vám mohly způsobit problémy při odjezdu.

Zdroj: expertka na cestování a obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek

Související články

2024-06-26T13:08:57Z dg43tfdfdgfd