KVíZ: POZNáTE čESKé POHáDKY PODLE EMOTIKON? VšECHNY DOKážE URčIT JEN OPRAVDOVý ODBORNíK

Pohádky v dětství miloval snad každý. A ruku na srdce, jakmile televizní programy spustí každoročně svoji vánoční pohádkovou nálož, rádi se na některé z nich s nostalgickým úsměvem podíváme i v dospělosti. Pokud jste ten případ, máte šanci v tomto testu uspět!

Milovník pohádek uspěje

Patříte-li mezi milovníky pohádkových příběhů a neodtrhnete se od televize, jakmile některou z pohádek zaregistrujete v programu, pak je pravděpodobné, že pro vás následující kvíz bude hračka. Jak na to? Ke každému číslu od 1 do 11 jsou přiřazeny různé emotikony, které vám mají napovědět, o jaký název pohádky se jedná. Vaším úkolem je uhádnout všech 11 názvů českých pohádek – to se povede jen skutečnému znalci. Řešení naleznete na konci článku, je ale možné, že vás napadne i nějaká alternativní odpověď, krásných českých pohádek totiž existuje spousta.

Podle mnohých patří české pohádky mezi ty nejkrásnější na světě, a to jak v knižní podobě, tak v té filmové. Každý z nás má tu svoji, ke které si i v dospělosti rád vrací, někdo jich má dokonce víc. Obecně se za asi nejoblíbenější českou pohádku považují Tři oříšky pro Popelku s Libuškou Šafránkovou v hlavní roli, průzkumy však ukázaly, že pravda je trochu někde jinde.

Nejmilejší pohádky

Jak zveřejnil filmový server Kinobox, nejpopulárnější českou pohádkou je S čerty nejsou žerty, kde se to jen hemží hláškami, které dávno zlidověly. Druhé místo obsadily již zmíněné Tři oříšky pro Popelku, které nesmí jediný rok chybět v televizním programu na Štědrý den. A na stupně vítězů se také dostala česká klasika z roku 1954 Byl jednou jeden král, kde modrooká Maruška dokazuje svému tatínkovi – králi, že sůl je skutečně nad zlato.

Mohlo by se vám líbit

Kvíz: V neděli startují Chalupáři. Ukažte, jak výborně znáte tento legendární seriál

Znáte český kultovní seriál Chalupáři? Není možné, že jste o nich neslyšeli, ale jak byste obstáli v kvízu? Zkuste si to, protože v neděli Chalupáři startují a jsou předzvěstí zábavného léta s televizními obrazovkami. Vyzkoušejte si náš těžší kvíz, který prověří vaše znalosti o vzniku seriálu, hercích a jejich aktivitách. Náš kvíz je určen pro ty, kteří chtějí dokázat, že znají Chalupáře opravdu do hloubky.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Pohádky plní několik v našich životech důležitá poslání. Mají didaktický charakter – učí děti (a často i dospělé) o základních morálních hodnotách, jako je odvaha, spravedlnost, láska a přátelství. Pohádky také často obsahují varování před určitými negativními vlastnostmi, jako je chamtivost, závist a zrada.

Pohádky také slouží jako prostředek pro uchovávání a předávání kulturního dědictví. Každá kultura má své vlastní pohádky, které odrážejí její hodnoty, tradice a historické zkušenosti. Díky pohádkám si můžeme lépe porozumět nejen naší vlastní kultuře, ale i kulturám jiných národů. Navíc nás aspoň na chvíli přenesou do světa, který funguje správně, kde dobro vítězí nad zlem a láska nad lží a nenávistí. Také znáte ten hřejivý pocit bezpečí, když se z televize ozve „Bylo nebylo“ nebo „Za devatero horami a devatero řekami“?

Máte rádi kvízy věnující se filmům a seriálům? Vyzkoušejte si, jak uspějete v testu zaměřeném na slavné filmové hlášky.

Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Kultovní letní komedie Na samotě u lesa. Otestujte, jak dobře si pamatujete střípky z tohoto filmu

Léto je tu, prázdniny klepou na dveře a s nimi i letní televizní program, který má už desítky let své stálice, jež neustále opakuje. Zatímco některé nám už někdy lezou pěkně na nervy, na jiné se těšíme i po sto padesáté. Vždyť co by to také bylo za léto bez klasických letních komedií, které už dávno zlidověly? Film Na samotě u lesa je jedním z nich.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Související články

2024-06-22T04:06:49Z dg43tfdfdgfd