KTERý PRAžSKý VěTRNíK JE NEJLEPší: CENY SE POHYBUJí OD 82 Kč DO 155 Kč, NE VžDY ALE DOSTANETE DOKONALý ZáKUSEK

V našem testování jsme se zaměřili na pražské podniky. V hlavním městě časopis Apetit vznikl a sídlí a bydlíme tady také my, všichni, kdo se staráme o to, aby se vám náš časopis líbil. Důležitou součást Apetitu tvoří redaktorky Darina Sieglová a Kateřina Kočičková, které pro něj píšou roky. Jaká byla jejich kritéria hodnocení, které podniky a větrníky jsme vybrali a proč?

Jak jsme vybrali pětici prodejců?

Před nedávnem jsme se na Facebooku ptali, kam chodíte na nejlepší větrník. Ze stovek odpovědí jsme vybrali pět nejzmiňovanějších pražských podniků. Dozvěděli jsme se také, jaké existují různé způsoby jeho pojídání.

  • Do výběru jsme zařadili vyhlášenou pražskou cukrárnu Myšák, která se nachází ve Vodičkově ulici. Jejich větrník byl ze všech pěti nejdražší, stojí 155 Kč.
  • V komentářích pod příspěvkem s dotazem se často objevoval podnik Cukrářství čp. 1, který nabízí tradiční zákusky v moderním zpracování. Jejich větrník stál 92 Kč.
  • Chybět nesměla naše oblíbená Erhartova cukrárna, kterou máme od naší redakce kousek. Většinou tam chodíme na vynikající laskonky, tentkrát jsme si odnesli větrník za 65 Kč.
  • Příjemná prvorepubliková kavárna Šlágr nabízí široký výběr zákusků, ze kterých jsme vybrali jen jeden jediný. Větrník stál 79 Kč.
  • Poslední větrník jsme vzali od cukráře Skály, který má v Praze dva podniky (ve Šporkovském paláci a ulici Dlouhá). Dodává taky zákusky do bistra Sisters. Větrník stojí 82 Kč.

Podívejte se na video z našeho testování větrníků 

Co jsme hodnotili?

K hodnocení jsme si vybrali klasický český větrník tedy ten s žloutkovým krémem a karamelovou šlehačkou.

‚Každý větrník jsme zvážili, přeměřili jsme ho na výšku, na šířku, ochutnali jsme jednotlivé komponenty, tedy těsto, spodní krém, horní krém, fondán nebo polevu. A při hodnocení jsme se koukali i na to, jak jsou větrníky zabalené a kolik stojí,‘ vypočítává redaktorka a členka hodnotící komise Darina.

Každý větrník je krásný, ale...

Větrník musí být vyrobený z dobře vyvedeného odpalovaného těstasuper žloutkového krému a karamelové šlehačky.

  • U žloutkového krému se může stát, že bude sražený, karamelová šlehačka přešlehaná.
  • V krému ani šlehače nesmí být cítit škrob, který se někdy přidává kvůli stabilizaci.
  • Odpalované těsto nesmí být tuhé, musí jít dobře ukrojit a mělo by se ‚rozplývat na jazyku‘.
  • Větrník nesmí být příliš sladký, ale také by nemůže být až moc ‚dietní‘.

Který větrník byl nejlepší?

Ani jeden z větrníků nebyl úplný propadák a shodli jsme se na tom, že všechny bychom na oslavu donesli. Erhartův větrník byl v porovnání s ostatními lehce mdlý, ale co se týče technologické stránky, byl naprosto bez chybičky.

Nejrásnějším kouskem byl větrník z Cukrářství čp. 1. Měl však jednu vadu, a to spoustu škrobu v krému, který se pozná tak, že krém pak ‚padá na jazyk‘. Trochu nám u něj vadila i levandulová posypka, kterou ale může naopak leckdo ocenit, proto za ni body dolů nedostal. Odpalované těsto bylo tužší.

Kdybychom však neměli srovnání s jeho kolegy z konkurečních cukráren, dostal by nás chuťově i vzhledově,‘ přiznává Darina.

Technologickou chybu jsme našli u větrníku z kavárny Šlágr, který nás překvapil svou velikostí.

Bohužel měl lehce sražený krém. S větrníky takového typu se můžeme setkat třeba na rodinných oslavách, kam je napečou babičky, říká Kateřina Kočičková, která letos zasedala společně s Helenou Fléglovou v porotě soutěže Cukrář roku a i sebemenších nedostatků si v zákuscích umí všimnout.

Na prvním místě se nám umístily větrníky hned dva, a to z cukrárny Myšák a od cukráře Skály, i když jsou mezi nimi docela rozdíly, a to jak vizuální, tak váhové,‘  říká redaktorka Kateřina Kočičková. Oba dva měly na jazyku rozplývající se odpalované těsto. Chuťově byly výrazné, měly skvělý krém a dokonale vyšlehanou šlehačku.

2024-06-21T11:12:34Z dg43tfdfdgfd