JAK VYUžíT A ZUžITKOVAT RYBíZ: ZKUSTE KLASIKU NAšICH BABIčEK KYNUTý RYBíZOVý KOLáč, NEBO NETRADIčNí SKLáDANý DORT

Svou pikantní chutí rybíz úžasně ladí se sladkými moučníky. K létu neodmyslitelně patří klasika našich babiček kynutý rybízový koláč. Pokud dáváte přednost něčemu netradičnímu, vyzkoušejte skládaný dort s černým rybízem. Pestrobarevnými čerstvými bobulkami můžete ozdobit dort, cupcaky, zmrzlinové poháry, nebo snídaňové kaše a müsli.

 

Dejte rybíz k ledu

Rybíz je ideální ovoce k zamražení. Kuličky oberte ze stonku, opláchněte, nechte okapat a vložte do sáčků nebo krabiček. Připravené balíčky dejte zamrazit do mrazáku, odkud je během roku můžete dle potřeby odebírat.

Tip Abyste zajistili, že kuličky zůstanou i po zmražení sypké, rozložte je v jedné vrstvě na tác a dejte zamrazit. Poté rybíz přesypejte do sáčku a zabalené vraťte do mrazáku.

Vyrobit z něj můžete další mražené pochoutky (nejen pro děti):

  • Nanuky a dřeně. Omyté kuličky rozmixujte tyčovým mixérem, podle chuti doslaďte, nalijte do nanukových forem a dejte zamrazit. Nemáte-li formičky, vystačíte si s kelímky od jogurtu, které před vložením do mrazáku zakryjete potravinovou fólií, aby zmrzlina nevyschla.
  • Zmrzlina. Ani její příprava není nikterak složitá. Do poloviny odměrky o objemu 700 ml nasypejte kuličky černého rybízu a rozmixujte. Přidejte kelímek bílého jogurtu a dolijte 12% smetanou. Směs podle chuti oslaďte a jakmile bude vše promíchané, pomalu lijte do zmrzlinovače. Za 10 až 15 minut můžete plnit kornoutky ovocnými kopečky.
  • Kostky do letních drinků. Vylisovaná rybízová šťáva zamražená v tvořítkách na led se stane příjemným zpestřením osvěžujících nápojů. Přidat je můžete do ledového čaje, sangrie i čisté vody.

S rybízem do spíže

Dalším způsobem uskladnění rybízu je jeho konzervace. Protože bobule obsahují velké množství pektinu a kyseliny citronové, jsou ideální k zavařování. Většinou není potřeba přidávat další želírovací přípravky. Zde nabízíme tipy, kterými si můžete svou spižírnu na následující měsíce zásobit.

  • Džem. Pokud chcete zmírnit kyselost finálního výrobku, nakombinujte rybíz s jiným ovocem, například s jahodami nebo meruňkami. Uvidíte, že sladkokyselý domácí džem oceníte při mazání vánočního lineckého cukroví, piškotových rolád, nebo přípravě mřížkového koláče. Rybízový džem se také skvěle hodí k masu. Buď jako tzv. falešné brusinky nebo přísada do omáčky. Pokud jste milovníci zajímavých chuťových kombinací, vyzkoušejte krůtí prso pečené v podmáslí s rybízovou omáčkou.
  • Rybíz ve vlastní šťávě – opláchnutý rybíz zbavte stopek, nasypte do sklenic a setřeste. Posypte lžící cukru, skleničky zavíčkujte a sterilujte 25 minut při 85 °C. Taková zavařenina skvěle poslouží v zimě, když dostanete chuť na rybízový koláč, ale zahrádka už bude zasypaná sněhem.

Na zdraví!

Z rybízu můžete vyrobit domácí likér nebo sirup, kterému se ten kupovaný jen stěží vyrovná.

Jak na na přípravu likéru?

  • Do velké sklenice nasypejte 1 kilogram rybízu a důkladně ho rozmačkejte nebo rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Přilijte 1 litr kvalitního alkoholu (vodku, slivovici, gin) a v uzavřené sklenici nechte na světlém teplém místě dva měsíce macerovat. Směs denně protřepávejte.
  • Po dvou měsících rybízový macerát přeceďte přes plátno a vzniklou šťávu promíchejte se svařenou vodou s cukrem (na jeden litr vody dejte 1 kilo třtinového cukru).
  • Likér naplňte do lahví a uchovejte v temnu a chladu.

Nezapomeňte, že červené, černé i bílé bobulky jsou známé také jako zdroje: 

  • vitamínu C
  • minerálních látek, např. hořčíku, draslíku, železa
  • pektinu a kyselin - hlavně kyseliny citronové. 
  • Černý rybíz navíc obsahuje zdraví prospěšný rutin.

Zdroj: Apetit

2024-06-22T05:30:39Z dg43tfdfdgfd