JAK SI NASUšIT BYLINKY: 4 ZPůSOBY SUšENí. UDěLEJTE SI ZáSOBU NA ZIMU

Vůně a chuť bylinek si v létě užíváme v zahradě a pochopitelně i v kuchyni na přípravu pokrmů. Léto je také obdobím, kdy spoustu bylinek sklízíme a děláme si zásoby na zimu. Nejjednodušší metodou jejich uchování je sušení. Jaké jsou způsoby sušení? Ovšem, ne všechny bylinky jsou na sušení vhodné, protože sušením ztrácí na kvalitě. Které se vyplatí sušit a jak uchovat jejich chuť a aroma?

Proč si nasušit bylinky do zásoby

Bylinky jsou důležitou ingrediencí našich pokrmů. Podtrhnou chuť jídla, přidají příjemnou vůni a pomáhají nám s trávením. Jejich pěstování bývá nenáročné na čas i na prostor. Mnoho bylinek si vypěstujete snadno v květináčích nebo truhlících, líbit se jim pochopitelně bude i na záhonech v zahradě. Některé bylinky jsou velice vhodné k sušení - můžete je tedy využívat i v době, kdy není jejich vegetační doba. Mít zásobu bylinek se vždy vyplatí nejen pro doplnění pokrmů, ale i na různé neduhy, které s podzimním a zimním období přichází.

Které bylinky sušit, a které ne

Tymián a oregano jsou kuchyňskou klasikou a mnoho pokrmů se bez jejich chutě a vůně neobejde. Podobné je to i s rozmarýnem a šalvějí, které jsou také vhodné na přípravu čajů při nachlazení. Další bylinky by také neměly u vás doma chybět jsou např. levandule, máta, estragon, fenykl, máta, heřmánek, pažitka, kmín, yzop a další. Některé bylinky se však nevyplatí sušit, protože zcela ztrácí na kvalitě a jejich aroma se sušením neuchová. Jsou to především brutnák nebo šťovík.

Kdy sklízet bylinky

Pro zachování aromatických látek a celkové kvality rostlin je ideální doba sběru před nasazením květů. Týká se to např. máty, meduňky, oregana, kopru, pažitky. Ideální dobou sběru je dopoledne, kdy oschne ranní rosa a nejlépe, pokud několik dní nepršelo. Bylinky poté nemyjte, pouze protřepejte.

Kdy a jak sušit bylinky

 

Jak sušit bylinky na vzduchu

Sušení na vzduchu je nejšetrnější metodou. Bylinky poskládejte do svazečků, svažte provázkem a zavěste v suchém a větraném prostředí, kam nedopadá přímé slunečné světloOptimální teplota k sušení je mezi 20 a 30 °C. Můžete je také rozložit na prodyšné síto a pozvolna sušit.  Často kontrolujte proces sušení, protože se neměly bylinky přesušit. Čím déle se byliny suší, tím více ztrácejí na kvalitě.

Jak sušit bylinky v mikrovlnné troubě

Například majoránku, mateřídoušku nebo tymián můžete také sušit v mikrovlnné troubě. Bylinky rovnoměrně rozložte v nízké vrstvě, zvolte velmi nízký výkon a zapněte zprvu max. na 30 sekund. Poté zkontrolujte kvalitu usušení. Je-li to nutné, ještě jednou proces opakujte. Maximální délka sušení (postupného) by neměla přesáhnou dvou až tří minut, aby neutrpěla vůně bylin.

Na jakou teplotu sušit bylinky v klasické troubě

Metodu sušení v klasické troubě zvolte v případě, že nemáte jinou možnost. Jemné bylinky jsou totiž citlivé na teplotu. Troubu nastavte max. na 30 °C, nechte pootevřená dvířka a rozložené bylinky na plechu s pečicím papírem a za občasného obracení opatrně sušte. Proces sušení by se měl ukončit max. za dvě až tři hodiny.

Jak sušit bylinky v sušičce

Sušení v automatické sušičce je jednoduchý, rychlý a šetrný způsob. Doporučená teplota je max. 40 °C s dobou sušení dvě až čtyři hodiny. Pochopitelně záleží na druhu bylin. Bylinky si takto uchovají své bohaté aroma.

Jak uchovávat nasušené byliny

Dobře nasušené bylinky je třeba uchovat v uzavíratelných nádobách bez přístupu vzduchu, aby se k nim nedostala vlhkost, která by způsobila jejich plesnivění. Nevystavujte nádoby s bylinkami přílišnému světlu a už vůbec ne slunečnímu záření. Bylinky by zbytečně ztrácely svoje specifické aroma a kvalita by se zhoršila. Nejlepší umístění je v uzavíratelných nádobách, které uskladníte v kuchyňských skříňkách. Při dodržení těchto doporučení si určitě uděláte zásobu bylinek, které pak použijete v kuchyni, anebo při nachlazení či nepříjemných obtížích.

Zdroj: https://www.mein-schoener-garten.de/

Související články

2024-07-01T04:31:54Z dg43tfdfdgfd