JAK NALáKAT BERUšKY DO ZAHRADY: PřIPRAVTE JIM PESTRé PříRODNí PROSTřEDí

Bojujete každou sezonu na své zahradě s velkým množstvím mšic? Nejúčinnější řešení na jejich likvidaci jsou chemické postřiky. Ty jsou však většinou nešetrné k přírodě. Možností je také použití přípravků na přírodní bázi. Velkými pomocníky mohou být i berušky neboli slunéčka, která se savým hmyzem živí. Abyste je nalákali na svoji zahradu, připravte jim prostředí, kde se jim bude líbit.

Proč je slunéčko sedmitečné užitečné

Slunéčko sedmitečné (Coccinella septempunctata) je zřejmě nejznámějším druhem u nás. Má lidovou přezdívku beruška, berunka nebo verunka a patří mezi nejdravější predátory, kteří likvidují na rostlinách mšice, třásněnky nebo červce. Slunéčka se vyskytují téměř na všech kontinentech. Dosud bylo zaznamenáno kolem šesti tisíc druhů, v České republice se jich vyskytuje kolem osmdesáti pěti.

Jak dlouho žije slunéčko sedmitečné

Životní cyklus berušky začíná na jaře, kdy samičky kladou na spodní strany listů oranžová vajíčka. Pro větší šanci přežití je kladou v několika snůškách. V závislosti na teplotě se z vajíček přibližně za čtyři dny vylíhnou larvy, které se hned pustí do krmení. Čerstvě vylíhnuté larvy se často pustí i do vajíček svého druhu. To se většinou stává v období, kdy mají málo potravy.  Larva dokáže za jediný den spořádat dvacet až padesát mšic. Vývoj jedné generace od vajíčka přes larvu, kuklu až po dospělce trvá přibližně měsíc. Slunéčka při dobrých podmínkách přežijí dvě sezony. V nouzi jsou schopné přejít i na rostlinnou stravu, kdy se živí pylem nebo okusem ovoce. Některé druhy slunéček se živí pouze rostlinnou stravou a způsobují škody na plodinách.

Jak nalákat slunéčka na zahradu

Slunéčka vyhledávají místa, kde snadno najdou potravu. Abyste je přilákali do své zahrady, připravte jim přirozené prostředí. Čím větší rozmanitost rostlin, tím lépe. Pokud nemáte možnost beruškám nechat na vaší zahradě přírodní prostředí, pěstujte aromatické rostliny a barevné květiny. Berušky rády navštěvují zahrady, kde roste kopr a fenykl, černý bez, měsíček, mák, chrpy, heřmánek, řebříček nebo koriandr a další byliny.

Jak slunéčka přežijí zimu

S podzimem, kdy teploty klesají pod deset stupňů, začínají berušky hledat úkryt, kde by přezimovaly. Vyhovují jim závětrná a suchá místa, na kterých se nebude vyskytovat plíseň. Jejich přirozeným úkrytem jsou štěrbiny ve dřevě, kamenech, zimují pod listím v mulči apod.  Většinou se před zimou schovávají v koloniích. Zjara, kdy přichází čas páření, nemusí vydávat příliš energie na hledání partnerů.

Slunéčka přezimovat u sebe nenechejte

Pokud se na podzim slunéčka nastěhovala k vám do bytu nebo domu, je třeba je opatrně vynést ven. To proto, aby u nich proběhl proces zimování. Mají totiž v sobě zásobu tuku, cukru a vody, která jim pomůže přežít zimu venku. U vás doma v teple by byla aktivní i přes zimu a zásoby by rychle vyčerpala. Poté by trpěla hlady a žízní. Přezimování venku je tedy pro ně bezpečnější.

Slunéčka sedmitečná nejsou schopna vaši zahradu očistit od mšic a ostatního savého hmyzu sama. Když však na svoji zahradu nalákáte také lumčíky, zlatoočky a pestřenky, budete mít velké pomocníky, kteří doplní další přírodní způsoby hubení mšic a dalších hmyzích škůdců.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org autorský text

Související články

2024-06-24T11:05:41Z dg43tfdfdgfd