DESATERO OTáZEK A ODPOVěDí NA TéMA POTRAVINY VHODNé NA GRIL: CO VšE SE Dá GRILOVAT?

Grilování je rychlé opékání různých druhů potravin nad žhnoucími uhlíky ze dřeva nebo dřevěného uhlí. Grilovat můžeme téměř vše, a to na kovové mřížce, na kameni, na plechu, s poklopem nebo bez něj.

Grilování s rodinou a přáteli může být rychlou a snadnou záležitostí se špekáčky a chlebem. Nemusí to tak být pokaždé - v každé kuchyni se najdou potraviny, které se dají na gril přidat, a tím ozvláštnit i naprosto všední večer. Jak na to?

Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě

  1. Co připravit před grilováním
  2. Co připravit k samotnému grilování
  3. Jaké maso můžeme grilovat
  4. Jaké druhy uzenin grilujeme
  5. Jaká zelenina se hodí na gril
  6. Grilované ryby a mořské plody
  7. Jak správně grilovat sýry
  8. Ovoce, vhodné na grilování
  9. Jak grilovat chleba a pečivo
  10. Co po skončení grilování

1

Co připravit před grilováním

Gril musí být vyčištěný, zbavený sazí, nečistot a okapaného tuku. Mřížku oškrábeme od usazenin a namočíme do vařící vody. Škrabkou odstraníme nánosy z kamene nebo tálu a umyjeme je vodou. Pokud to neuděláme, budou se nečistoty dále připalovat a škodlivé částečky znehodnotí grilovanou potravinu.

2

Co připravit k samotnému grilování

Kromě samotného grilu musíme připravit a očistit grilovací náčiní a špízové jehly. Připravíme si dřevěné uhlí, rukavice, zástěru a odpadkový koš. Hodně práce si ušetříme zakoupením jednorázového nádobí - talířů, misek, tácků a kelímků. Nezapomeneme na různá dochucovadla, grilovací omáčky a koření.

3

Jaké maso můžeme grilovat

Od tenkých plátků různých druhů mas, hovězího, vepřového, drůbežího, jehněčího nebo i zvěřiny, po velké kusy, které připravujeme na rožni. Výborné jsou karbanátky a hamburgery z mletého masa, vepřová játra nebo oblíbené špízy či masové směsi. Maso volíme tučnější a pokud to jde, nepoužíváme mražené maso.

4

Jaké druhy uzenin grilujeme

Oblíbené špekáčky, libové párky a párečky, točený salám nebo různé druhy klobás můžeme nahradit plátky slaniny, měkkého salámu nebo šunky, šneky z vinné klobásy a uzeným masem. Špekáčky jsme zvyklí nařezávat - při grilování se řezy rozevřou, uzeniny se lépe opečou a grilovací omáčky se dostanou hlouběji.

Grilovaná žebra

Grilovaný špíz

Grilované hovězí kuličky

5

Jaká zelenina se hodí na gril

Grilovaná zelenina slouží jako hlavní jídlo i jako příloha. Grilujeme cukety, patizony a lilky, mrkev, celer, kedlubny, papriky, rajčata, kukuřici, pórek - ale i tvrdé houby a brambory. V jeden okamžik můžeme ugrilovat celý oběd nebo večeři. Stejně jako maso - i zeleninu potíráme marinádou, ale předem ji nesolíme.

6

Grilované ryby a mořské plody

Ke grilování se hodí pevné ryby s minimem kostí - úhoř, pstruh, jeseter, candát, ale výjimkou pro grilování není ani kapr nebo štika, ačkoliv mají kostí hodně. Při opékání si můžeme pomoci upevněním ryby do drátěné dvoudílné mřížky. Mořské plody volíme větší, aby nepropadaly roštem - krevety, langusty, kraby a chobotnice.

Grilovaný chřest

Grilovaná kukuřice

Grilovaný hejk

7

Jak správně grilovat sýry

Sýry mají vlastnost, kvůli které je nelze opékat jen vložením na rošt - taví se a roztékají. Před grilováním je potřeme marinádou a zabalíme do alobalu, potřeného olejem. Používáme hermelín, camembert, eidam, čedar, tvarůžky, goudu, ementál. Vegerariáni si mohou pochutnat na jiných potravinách, jako je tofu.

8

Ovoce, vhodné na grilování

Netradiční surovinou na grilování je ovoce. Volíme měkké a přitom pevné, nepřezrálé kousky větší velikosti, které se na roštu nerozpadnou. Nejčastěji opékáme ananas, jablka, hrušky, banány, mango. Ovoce máčíme do medové marinády, pokapeme sladkými sirupy, karamelem nebo rozpuštěnou čokoládou.

Grilované ovoce

Grilované meruňky

Grilované tvarůžky ve slanině

9

Jak grilovat chleba a pečivo

Mnoho lidí miluje ke grilovanému masu rozpečený chleba, rohlíky nebo bagety. Na roštu však můžeme připravit topinky s česnekem, různé druhy toustů ve vaječném nebo sýrovém těstíčku, výborné italské crostiny s olivovým olejem, tortilly a palačinky, které pak plníme masem a zeleninou.

10

Co po skončení grilování

Pokud chceme být připraveni k dalšímu grilování, například při nečekané návštěvě nebo po spontánním rozhodnutí, je vhodné vyčistit gril a umýt grilovací náčiní. Posbíráme jednorázové nádobí a vyhodíme ho do tříděného odpadu. Vysypeme koš, aby se kolem něj nesrocoval hmyz, a odneseme všechny zbytky potravin domů.

Crostini s máslovou dýní a bazalkou

Grilovací pšenično-žitný chléb s otrubami

Grilované sýrové tousty

Jednou z nejoblíbenějších potravin na gril je labužnický sýr - v tomto případě Hermelín. V našem videu se můžete podívat na jeho přípravu v alobalu:

 
 

Přečtěte si také:

2024-06-26T12:39:45Z dg43tfdfdgfd