CHILI TA THUY: NEJPODCEňOVANěJší SUROVINOU JE PODLE Mě ZELí. ZAčáTKY Mé KUCHAřSKé KARIéRY NEBYLY VžDY RůžOVé, říKá

Recept na vietnamskou křupavou placku nám v roce 2023 Chili Ta Thuy prozradila do listopadového čísla Apetitu. Jídlo se okamžitě stalo naší novou redakční závislostí. Předtím jsme rýžový papír používali především na nejrůznější závitky, ale proměnit ho v dokonalou pikantní snídani se slaninou, čedarem a vejci nás upřímně nenapadlo. Geniální záležitost!

Na pikniku Chili se svým týmem připravovala různé verze placky, od vegetariánských se zeleninou, po ty s trhaným masem, které byly u lidí nejpopulárnější. I přes to, že byla u stánku neustále fronta, stíhala se Chili bavit se svými fanoušky. „Ano, my Vietnamci jsme všude, možná tady někde bude i moje matka,“ žertovala s lidmi ve frontě.

Spousta lidí jedla vietnamskou křupavou placku z rýžového papíru poprvé, a tak nás napadlo zeptat se Chili, zda jde o experiment. „Hodně experimentuju s chutí, ale jinak tenhle recept jsem úplně celý nevymyslela,“ říká. A jaký byl Chili největší experiment? „Myslím, že nic nepřekoná rozpečený hermelín s bramborovými chipsy, zalitý kečupem, jídlo, které jsem zbožňovala v pubertě,“ přiznává.  

Práce šla Chili na pikniku od ruky. Placku potřenou bylinkovým olejem hodila kuchařka na gril a počkala, až zbělá. Potom už na ni jen vrstvila ingredience, které si nakrájela předem. „Trio nejdůležitějších věcí v kuchyni je ostrý nůž, dobré prkénko a kvalitní nerezová pánev,“ poznamenala při přípravách.

Jednou z ingrediencí, které se na placce objevily, bylo i zelí, které Chili považuje za jednu z nejpodceňovanějších ingrediencí vůbec. „Se zelím strašně ráda pracuju, má totiž mnoho podob. Může být skvělé do základu, osladit ostatní suroviny. Můžete ho nechat zkaramelizovat a použít třeba na hot dogy, upéct ho, blanšírovat ho. Já prostě miluju zelí,“ přiznala Chili. 

Chili všechno perfektně s úsměvem zvládala, ale jak sama říká, nebylo tomu tak vždy. „Na začátku své kuchařské kariéry jsem měla připravit menu v jedné asijské restauraci, ale neměla jsem na to žádné zkušenosti, bylo tam pouze to nadšení, které ovšem nestačilo. Udělala jsem spoustu chyb, ale z celé události jsem se neuvěřitelně poučila,“ říká Chili Ta Thuy. 

2024-06-30T15:18:50Z dg43tfdfdgfd