VE VAMBERKU NA RYCHNOVSKU VZNIKá NA FASáDě DOMU OBří MALOVANá KRAJKA

Vamberk (Rychnovsko) - Ve Vamberku na Rychnovsku vzniká na fasádě domu v Tyršově ulici obří malovaná krajka. Tvoří ji polská výtvarnice NeSpoon jako propagaci nejen vamberecké krajky, ale i třídenních Mezinárodních krajkářských slavností, které začnou ve čtvrtek 27. června, uvedli dnes zástupci města. Dílo začalo vznikat v pondělí a hotovo by mělo být v pátek. Umělkyně tvoří barvami ve spreji na červeném podkladu.

"Město Vamberk k tomu přistoupilo z toho důvodu, že chtělo, aby na první pohled bylo zřejmé, že Vamberk je město krajky," uvedli zástupci radnice.

Návštěvníky krajkářských slavností čeká program včetně výstav, hudebních vystoupení či módních přehlídek. Na festivalu krajky se podílí řada organizací, spolu s vambereckou radnicí a krajkářskou školou také místní knihovna nebo Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

"Krajkářské slavnosti jsou oslavou paličkování a krajkářské tradice, která se na Vamberecku píše už více než 400 let," uvedli pořadatelé. Zahájení festivalu je naplánované na čtvrtek v 18:00 v sokolovně. Více informaci k programu je na webu.

Historie krajkářství na Vamberecku sahá do 17. století, kdy podorlické panství získal císařský generál Kašpar z Grambu. Jeho manželka Magdaléna Grambová pocházela z belgických Flander a zavedla mezi zdejším obyvatelstvem paličkování jako robotní povinnost. Krajkami se zdobily ženské i mužské oděvy a v 19. století se obliba takzvaných vláčkových krajek z Vamberecka rozšířila i na lidové kroje. Označení 'vláčková' je odvozeno od 'vláčení' niti zprava doleva a obráceně při nahazování půdice (sítě). Podomní obchodníci, takzvaní faktoři, je od místních krajkářek vykupovali a prodávali na lidové kroje na Moravě, ve Slezsku i v Uhrách.

2024-06-26T14:09:47Z dg43tfdfdgfd