ŠPERKY DO POSTELE NEPATří. SUNDáVEJTE JE PřED SPANíM A VYHNETE SE ZDRAVOTNíM PROBLéMůM I JEJICH NIčENí

Foto: Shutterstock.com

Mnoho lidí nosí prstýnky, náramky či řetízky, která jsou jim tak blízké, že je ani přes noc nechtějí odložit. Existuje ale několik důvodů, proč je lepší to nedělat. Vyhnete se některým zdravotním problémům, budete lépe spát a i samotné šperky vám poděkují…

Problém s ranním sundáváním

Nejspíš jste si už všimli, že vaše ruce a prsty vypadají ráno o něco větší. To se děje proto, že když v noci nehybně ležíme, tekutiny se hromadí  uvnitř tkání a způsobují, že se budíme s lehce oteklýma rukama. Pokud tedy usnete s prstenem, který si další den vzít nechcete, bude mnohem obtížnější jej ráno sundat a stahování z prstu může být nepříjemně bolestivé.  V tomto případě vás může zachránit tekuté mýdlo nebo rostlinný olej, po kterém nakonec lépe sklouzne.

 

Naruší vám spánek

 

Také všechny řetízky a náhrdelníky by měla končit před ulehnutím do postele na vašem nočním stolku.  Nejen že vám ležení na špercích může dost znepříjemnit samotný spánek. Řetízky se vám mohou zamotat do vlasů nebo nebezpečně omotat kolem krku a probudit vás. Výraznější přívěsky na řetízku zas můžou způsobit nepříjemné tlačení do kůže a tím i podráždění v dekoltu, které pak ráno budete muset maskovat. Pokud si ale nedokážete představit, že byste se v noci rozloučili se svým šperkem, vsaďte alespoň na designy, které vám nebudou překážet ve spánku, jako jsou náhrdelníky z měkkých a pružných materiálů.

 

Můžou vás dráždit

Také některé materiály, které se používají k výrobě šperků, jako je nikl, mohou způsobit alergické reakce a způsobit svědění a zarudnutí pokožky. I když si toho za běžného nošení nemusíte všimnout, po noci, kdy budete mít šperk přitisklý na dekoltu nebo ruce, ráno rozdíl nejspíš poznáte. A přestože zlato a stříbro mohou znít jako bezpečná volba, často obsahují i ​​jiné kovy. Pokud tedy máte citlivou pokožku náchylnou k alergiím, ujistěte se, že jsou vaše šperky vyrobeny ze 14 karátového zlata. Vyšší karát znamená, že zlato je čistší a méně pravděpodobné, že způsobí nepříjemnou reakci.

Ušní lalůčky budou ošklivě prověšené 

Pokud rádi nosíte vetší a těžší náušnice, určitě je před spaním odložte a dopřejte uším také odpočinek. Ušní lalůčky v průběhu let ztrácejí elasticitu, a pokud je i v noci budete ještě zbytečně namáhat, mohou povadnout a prověsit se. Nošení náušnic v noci může také způsobit nepříjemný zápach. A to když se maz vylučovaný vaší kůží smísí s odumřelými kožními buňkami a bakteriemi. A takové ozdoby jistě nosit nechcete.

 

Nánosy nečistot a tmavnutí kovů

 

Dalším důležitým důvodem, proč bychom měly šperky odložit je, že také potřebují pravidelnou údržbu. A na tu si nejspíš jen tak nevzpomeneme, když je budeme mít stále na těle. Schválně, zkuste si po dlouhé době sundat prstýnky, nejspíš se budete divit, kolik nečistot se pod ním nahromadilo. A vaše oblíbené kousky se staly živnou půdou pro bakterie. Zašpinění také způsobí ztrátu lesku a kvality, takže s nimi už neuděláme zdaleka takou parádu. Jestli chcete pro prstýnky a náhrdelníky to nejlepší, opatřete jim vlastní postýlku, ideálně v podobě kvalitní šperkovnice. A i váš noční odpočinek bude mnohem kvalitnější a zdravější.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Zdroj: brightside.me

Související články

2024-06-27T17:13:14Z dg43tfdfdgfd