ŠIKOVNé TIPY PRO PěSTOVáNí MRKVE, KTERé BY MěL ZNáT KAžDý – OD VýSEVU SEMEN Až PO PéčI TěSNě PřED VýVOJEM KOřENů

Šikovné tipy pro pěstování mrkve, které by měl znát každý – od výsevu semen až po péči těsně před vývojem kořenů. K vymezení řádků mrkve použijte značkovací semena, například ředkvičky nebo špenátu. Tyto rychle klíčící rostliny slouží jako vodítko, usnadňují péči o sazenice mrkve a zajišťují rovné a uspořádané řádky.

Nezapomeňte na pletí

Pletí je při pěstování mrkve zásadní. Mrkev špatně konkuruje plevelům, zejména ve svých raných stádiích. Pravidelné a šetrné pletí pomáhá zajistit, aby vaše mrkev nemusela bojovat o světlo, vodu a živiny. Používejte ruční nářadí a dbejte na to, abyste nenarušili mladé kořeny mrkve.

Foto: Pixabay

Další péče o vysetou mrkev

V dalších dnech už mrkev pravidelně zalévejte a pozorujte, jak roste. Jedině zahradník, který se o svou zahrádku pravidelně stará, může včas reagovat na jakýkoliv nedostatek, který trápí jeho rostlinky, nebo je ochránit před hrozícím nebezpečím. Mrkev není náročnou plodinou a její pěstování je víc radost než starost. Pokud nejsou letní měsíce extrémně suché, může si vystačit i s běžnou zálivkou, aniž byste museli sáhnout po speciálních hnojivech.

Více než jen základy: Obohacování půdy

Chcete-li dále zlepšit kvalitu půdy, zapravte do záhonu písek a dřevěný popel. Písek zlepšuje odvodnění, zabraňuje zamokření a hnilobě kořenů, zatímco dřevěný popel působí jako přírodní pesticid a hnojivo a nabízí draslík – klíčovou živinu pro vývoj kořenů.

Sklizeň: Načasování je důležité

Ideální okamžik pro sklizeň mrkve se liší, ale obecně platí, že mrkev je hotová, když má sytou barvu a kořeny dosáhly požadované velikosti. Nejvhodnější dobou pro sklizeň je časné ráno, kdy jsou rostliny hydratované a kořeny baculaté.

 

Zdroj: https://sazenicka.cz/jak-mrkev-sklizet-skladovat/, https://www.ireceptar.cz/zahrada/kdy-sklizet-mrkev-30000727.html, https://hobby.magazinplus.cz/1643-sklizen-mrkve-jak-rozpoznat-ze-je-perfektne-zrala-a-kdy-ji-vykopat-aby-vydrzela-az-do-jara.html

Náhledové foto: Pixabay

The post Šikovné tipy pro pěstování mrkve, které by měl znát každý – od výsevu semen až po péči těsně před vývojem kořenů first appeared on Náš dům.

2024-06-23T06:40:35Z dg43tfdfdgfd