ČERSTVOST VAJEC V LEDNICI SE VYPLATí SI POHLíDAT. STAčí PáR VTEřIN A NEMUSíTE JE ANI ROZKLEPáVAT

Čerstvost vajec v lednici se vyplatí si pohlídat. Stačí pár vteřin a nemusíte je ani rozklepávat. Jak poznat, zda jsou vejce v lednici ještě čerstvá – díky babiččině triku se světlem a vodou to jde i bez rozklepnutí. Stádium čerstvosti vajec se s určitostí nedá poznat ani v obchodě. Nespoléhejte se proto na razítka nebo cedulky a ověřte si je doma sami.

Statistiky uvádí, že lidstvo každý rok vyhodí asi 5 miliard vajec. Mnoho z nich se přitom dá bez problémů zkonzumovat i po udaném datu spotřeby. Tento údaj je totiž směrodatný především pro obchodníky. Po tomto datu zkrátka nemohou zboží vystavit v regále a prodat. Rozhodně to však ještě neznamená, že by potravina sama o sobě byla jakkoli závadná. Jaká metoda tedy přesně určí, jestli vejce vyhodit, nebo rozbít na pánev?

Test pomocí světla

Podržte vejce v ruce proti silnému zdroji světla, abyste dokázali zahlédnout vzduchovou kapsu. Nachází se na zaoblené straně vejce. Pokud je tenčí, než 3 milimetry, máte v ruce krásně čerstvé vejce, takže můžeme popřát dobrou chuť. Jakmile je ovšem velká, bude i žloutek tmavší. Vejce ihned vyhoďte.

Foto: Pixabay

Vejce potopené do vody

Jeden z nejznámějších způsobů, jak oddělit zrno od plev. Naplňte nádobu vodou a vejce do ní opatrně vložte. Ta, která klesnou až na dno, jsou zcela čerstvá a nehrozí vám od nich žádné riziko. Pokud se na dně zpříma postaví, nejsou čerstvá, ale stále se dají konzumovat zcela bez rizika. Tato vejce jsou stará přibližně týden. Pakliže se ovšem vejce vznesou nad dno nebo dokonce plavou na hladině, okamžitě se jich zbavte. Buď již prošlá jsou, nebo brzy budou.

Na čem je tento způsob ověření postaven? Během „životní dráhy“ vejce se jeho vnitřní obsah postupně odpařuje přes skořápku. Tuto dutinu postupně vyplňuje vzduch, který ho časem logicky začne nadnášet. Čím více vzduchu, tím menší čerstvost.

Další světelný a také vizuální test

Jednou z nejstarších metod zkoušení vajec je očichání – konkrétně zaměření na sirný zápach. V případě, že si nejste jisti (nebo máte zrovna rýmu), jsou tu i další náznaky. Pátrejte po prasklinách ve skořápce a slizkých nebo sypkých usazeninách. Těmi se totiž projevují bakterie a plísně. Ultimátním testem je rozklepnutí. Starý žloutek se totiž rozteče a není vyboulený. Čerstvý má pevný kopulovitý tvar a bílek hned u sebe.

Životnost vajec

Vejce jsou obecně čerstvá 21–30 dní od data prodeje. Co nejdřív je uložte do lednice, protože chlad brání růstu a rozvoji bakterií. Pozor – před uložením je nemyjte, ať vypadají sebehůř. Odstranili byste tím vrstvu, která skořápku vejce chrání před vnějšími vlivy.

 

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/cerstva-vejce-30000825.html, https://www.sklizeno.cz/o-nas/jak-poznat-kvalitu-vajec/, https://www.toprecepty.cz/clanky/3978-jak-spravne-skladovat-vejce-a-jak-poznat-zda-jsou-jeste-cerstva-pomuze-jednoduchy-trik-se-sklenici-a-vodou/

Náhledové foto: Pixabay

The post Čerstvost vajec v lednici se vyplatí si pohlídat. Stačí pár vteřin a nemusíte je ani rozklepávat first appeared on Naše zahrada.

2024-06-26T23:08:27Z dg43tfdfdgfd