ZEMřEL JEDEN Z PRVNíCH čERNOšSKýCH MODELů. RENAULD WHITE PROLOMIL BARIéRY V MóDNíM ODVěTVí

Jeden z prvních černošských modelů, Renauld White, zemřel ve středu ve věku 80 let. Model původně z New Jersey pomohl zlepšit rozmanitost v módních časopisech. Úmrtí potvrdil pro magazín Women's Wear Daily (WWD) jeho dlouholetý přítel a módní návrhář Jeffrey Banks.

„Když jsem ho poprvé představil mé matce, okamžitě prohlásila, že je to můj starší bratr. Přál jsem si, aby to tak bylo. Budou mi chybět naše rozhovory a společné chvíle. Vždy si budu pamatovat bariéry, které jsi prolomil v módním průmyslu,“ napsal Banks na svém Instagramu. Příčina úmrtí Whitea, který byl v době své smrti v hospicu, nebyla zatím oznámena.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela krásná Angela. Hvězda stránky s polonahou modelkou prohrála boj s krutou nemocí

White začal s modelingem v 60. letech. Prošel hned několika světoznámými módními domy včetně Ralpha Laurena, Donny Karan, Calvina Kleina nebo Billa Blasse. Později spolupracoval také se značkami jako Versace, Armani a Yves Saint Laurent.

V listopadu 1979 byl po Ursu Althausovi druhým modelem černé pleti, který se objevil na obálce časopisu GQ, píše WWD. Kromě svých zásluh na přehlídkovém molu byl také prvním zastáncem rozšiřování rozmanitosti v módním průmyslu.

V roce 2011 White řekl, že chtěl přinést změnu v módním průmyslu a naléhal na agenturu  Wilhelmina Models, aby pro své projekty najímala více lidí jiné pleti. „Konfrontoval jsem je s tím, proč není více fotek černých mužů. Nejdřív jsem myslel, že mě za můj přístup uvrhnou do vězení a mohou mě zbít. Pak si uvědomili, že se zmýlili a že skutečně zaostávají za společností a dobou,“ cituje tehdejší vyjádření Whitea Daily Mail.

Na modela vzpomnělo s láskou několik kolegů. „Byl absolutní legenda a průkopník nejen v módě,“ popsal pro WWD zakladatel společnosti Loyalty Foundation David Neeman. Doplnil, že White byl mimořádný muž. Na kolegu zavzpomínala také modelka Bethann Hardisonová. Pro WWD popsala, že to byl milý a okouzlující chlap a skvělý mužský model konce 70. a 80. let.

Kromě modelingové kariéry se White objevil také na televizních obrazovkách. Mezi jeho nejznámější role patřila ta v seriálu Guiding Light, kde se objevil v sedmi epizodách. V roce 2014 si zahrál také ve filmu Gun Hill a v roce 2017 ve filmu Central Park, píše Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skandály z červeného koberce: Rozjetá Gottová, frivolní Menzel a zákaz vstupu pro Hanychovou

2024-07-01T11:50:57Z dg43tfdfdgfd