ZASTřELIT PSA NEBO KOčKU V PříRODě MAJí MYSLIVCI PRáVO. ROZHODUJE ALE VZDáLENOST OD OBYDLí I PLEMENO ZVířETE

Pes i kočka bývají myslivci považovány za škodnou. A není se jim co divit. Ani jeden z těchto domácích mazlíčků (i když jistě existují výjimky) se ze své podstaty nechová mezi volně žijícími zvířaty mírumilovně. Je to predátor, který se narodil k jejich lovení. A když už zvěř nepronásleduje, alespoň ji v jejím poklidném životu na polích a v lesích svým divokým pobíháním ruší. Zvláště na jaře při péči o mláďata.

Zdroj foto: Shutterstock

Volně pobíhající psi jsou podle myslivců dokonce jednou z častých příčin úhynů mláďat zajíců nebo srnek, ale i původci mnoha zničených hnízd ptactva. A kočky jsou v tomto směru snad ještě horšími predátory. Studie ukázala, že jen v Evropě uloví ročně desítky milionů ptáků, často na zahradách v hnízdech nebo v ptačích budkách. Z volné přírody si pak odnášejí třeba i malé zajíčky.

Kdy mají myslivci právo střílet?

Přestože domácí mazlíčky nevidí myslivci v přírodě rádi, a dokonce i mají právo je zastřelit, nemohou k tomuto fatálnímu zákroku přistoupit, jak se jim zamane. Jak stanoví zákon č. 441/2002 Sb. o myslivosti v ustanovení ch § 14, odst. 1, písm. e) a § 35, odst. 4, písm. e), platí, že usmrcovat toulavé psy a kočky je oprávněna pouze myslivecká stráž a myslivecký hospodář. Nikdy ne řadový myslivec. Ten na domácího mazlíčka nesmí vystřelit ani v případě, že by ho nachytal při lovení zvěře. A ve své pravomoci je zvláště v případě psů velmi omezen i myslivec, který k jejich usmrcení oprávněn je.

Aby mohl střílet, pak pes musí:

  • být mimo vliv svého vedoucího,
  • být ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení a pokud je tato nemovitost oplocena, pak ve vzdálenosti větší než 200 m od tohoto oplocení,
  • pronásledovat zvěř.

A to všechno současně! Právo myslivecké stráže ke střelbě zaniká už ve chvíli, kdy pes přestane zvěř pronásledovat. A platí také, že oprávněná osoba nesmí v žádném případě usmrtit psa loveckého, ovčáckého, slepeckého, zdravotnického, záchranářského ani služebního. Byť by jinak výše uvedené podmínky pro odstřel psi těchto plemen splnili.

Zato u koček je riziko jejich odstřelu vyšší. Stačí, když se zatoulají dále než 200 m od jakéhokoli stavení sloužícího k bydlení, popřípadě stejně daleko od oplocení takové nemovitosti. Pak může myslivecká stráž střílet i v případě, že kočka právě nijak neškodí.

Zdroj informací: Myslivost, ePrávo, Roman Pavisse, Didier Vangeluwe: Domestic Cat Predation on Garden Birds: An Analysis from European Ringing Programmes

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Související články

2024-06-27T08:11:44Z dg43tfdfdgfd