VěDECKá STUDIE ODHALILA: VEGANSKá STRAVA JE NEBEZPEčNá?!

Náhrady masa a mléčných výrobků rostlinnými alternativami nemusí být tak zdravé, jak se zdá. Nová studie ukazuje, že konzumace zpracovaných veganských potravin může zvýšovat riziko srdečních onemocnění.

Vědci zjistili, že konzumace zpracovaných rostlinných produktů (UPP), jako jsou veganské klobásky a hamburgery, je spojena s o 15% vyšším rizikem srdečních infarktů a mrtvic.

Toto znepokojivé zjištění pochází z rozsáhlé studie zahrnující více než 118 000 účastníků studie UK Biobank. Snadným poznávacím znakem UPP je přítomnost ingrediencí, které byste běžně nenašli ve své kuchyni, jako jsou umělá barviva, sladidla a konzervační látky.

>

Ačkoliv je konzumace rostlinných potravin obecně spojována s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, nadměrný příjem UPP může toto riziko značně zvýšit. Studie publikovaná v Lancet Regional Health - Europe zdůrazňuje, že i rostlinné rafinované potraviny představují zdravotní rizika, jelikož jejich vysoká konzumace je spojena s 15% nárůstem rizika srdečních chorob.

>

Výzkum provedený odborníky z Imperial College London sledoval stravovací návyky více než 118 000 Britů ve věku 40 až 69 let po dobu dvou dnů. Potraviny byly rozděleny na produkty rostlinného a živočišného původu a dále klasifikovány jako ultrazpracované (rafinované) nebo neultrazpracované. Data byla následně propojena s nemocničními záznamy a záznamy o úmrtnosti, aby se zjistila souvislost s kardiovaskulárními onemocněními.

>

Výsledky ukázaly, že osoby s vysokou konzumací UPP měly o 7% vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění a o 15% vyšší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří konzumovali méně UPP. Naproti tomu 10% nárůst příjmu nezpracovaných vegetariánských potravin, jako je čerstvé ovoce a zelenina, byl spojen s 8% snížením rizika srdečních chorob. U vegetariánů s nejnižším příjmem UPP kleslo riziko úmrtí na srdeční onemocnění o 20% a u těch s celkově nižším příjmem UPP o 13%.

Zjištění studie naznačují, že i když jsou UPP rostlinného původu, jejich složení a způsob zpracování z nich dělají rizikový faktor pro vznik dyslipidémie a hypertenze, které následně zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

>

2024-06-27T09:04:28Z dg43tfdfdgfd