VýROBA DOMáCíHO JARU NA NáDOBí ANEB JAK šETřIT PříRODU, VAšE RUCE I PENěžENKU

Jak šetřit přírodu, své ruce a zároveň mít čisté nádobí bez nečistot a mastnoty? Stačí si vyrobit kvalitní přípravek doma z dostupných ingrediencí. Jak na to?

Bez kvalitního mycího prostředku na nádobí se doma neobejdeme. Není třeba ho však kupovat. Vyrobit si můžete vlastní, který zbaví nádobí nečistoty i mastnoty, k tomu ještě i ušetříte nejen své ruce, peněženku, ale také životní prostředí.

Účinný mycí prostředek na nádobí

Výroba není složitá, nezabere mnoho času. Výsledkem bude kvalitní saponát na nádobí v ekologické variantě. Podstatné je správné dávkování a použití kvalitních surovin. Co budete potřebovat a jak postupovat při výrobě? Připravte si 50 g přírodního mýdla bez parfemace (může být olivové i jádrové), 500 ml horké vody, 1 lžičku sody na praní. Postup je snadný. Stačí mýdlo najemno nastrouhat a pomalu ho přisypávat do horké vody. Míchejte a postupně rozpouštějte mýdlo.

Jakmile se veškeré části rozpustí, začněte za stálého míchání přidávat prací sodu. Při správném postupu získá směs konzistenci gelu. Zásadní je při výrobě saponátu dodržovat správný poměr ingrediencí, jejich teplotu a dávkování. V opačném případě se může mýdlo v roztoku srážet. Hotovou směs nechte vychladnout a naplňte jí dávkovací lahev.

Foto: Pixabay

Tip pro ještě lepší účinek

Pro dosažení ještě lepšího účinku a zejména pěnivosti saponátu je možné přípravek doplnit přídavkem malého množství kokoglukosidu, jedná se o přírodní činidlo založené na bázi glukózy a kokosového oleje. Další možností je část vody při rozpouštění nahradit odvarem z mydlice lékařské. Každopádně do hotové směsi můžete také přidat pár kapek oblíbeného esenciálního oleje, který dodá příjemnou a osvěžující vůni. Díky tomu budete mít vždy i originální saponát.

Zdroj: ireceptar.cz, bydlimekvalitne.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Výroba domácího jaru na nádobí aneb Jak šetřit přírodu, vaše ruce i peněženku first appeared on Náš dům.

2024-06-27T04:10:25Z dg43tfdfdgfd