VíTE NEBO NEVíTE? ANEB 12 UžITEčNýCH RAD PRO SPRáVNé žELíROVáNí

Domácí džem nebo marmeládu nemohou nahradit ani ty nejdražší výrobky, které se dají koupit v obchodech. Připravit tuto lahůdku ve vlastní kuchyni a z vlastního ovoce je poměrně jednoduché, a pokud se naučíte pár vychytávek, vaše marmelády a džemy budou v rodině pověstnou, vyhlášenou a vyhledávanou specialitou.

Zde máte několik základních tipů, díky kterým se vám džem vždycky podaří. Vlastnoručně s láskou.

  • Nejdříve ovoce umyjte a nechejte okapat. Nemyjte ho přímo pod tekoucí vodou, plody by se mohly poškodit.
  • Džem bude tužší, pokud ovoce dobře rozmělníte. Obecně platí, že čím je ovoce rozmělněnější, tím bude džem tužší.
  • Jestli je džem či marmeláda dostatečně hustý, poznáte nejlépe, když provedete zkoušku želírovací schopnosti a to tak, že ze směsi odeberete 1-2 kávové lžičky horké marmelády/džemu, a nalijete ji na studený talířek, který jste chvíli předtím dali do ledničky.

a) Pokud hmota ztuhne, můžete ji nalévat do sklenic.

b) Pokud je džem po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte do něho 2 zarovnané lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povařte a zkoušku zopakujte. 

  • Džem i marmeládu připravujete nejlépe z ovoce zralého tak akorát. Přezrálé ovoce má méně pektinů, bude se hůř želírovat a džem z ovoce nezralého nebude mít tu správnou chuť. Doporučuje se použít na málo zralé a kyselé ovoce přípravek Gelfix Klasik 1:1, na středně zralé a středně sladké Gelfix Extra 2:1 a na sladké a zralé ovoce Gelfix Super 3:1. Nikdy nedělejte džemy z ovoce nahnilého. Pokud je plod napadený plísní, vyhoďte ho celý!
  • Aby džem dobře želíroval, vařte ho po menších částech. Doporučuje se vařit ho maximálně z dvojité dávky. Například do hrnce o objemu 5-6 litrů dejte nejvýše dvě kila ovoce. Nejlépe se vám bude pracovat s vyšším hrncem (ovoce často kypí), který má široké dno.
  • Je-li džem hotový, okamžitě ho nadávkujte do připravených sklenic až těsně pod okraj. Vzduch, který by zůstal v prostoru mezi džemem a víčkem, podporuje množení patogenů a džemy by také ztrácely barvu i chuť. 
  • Sklenice s víčky si připravte předem. Důkladně je umyjte v horké vodě a vytřete do sucha.
  • Aby sklenice při plnění horkou zavařeninou nepraskly, nahřejte je před plněním v horké vodě nebo je dejte na chvíli do vyhřáté trouby zapnuté na nižší stupeň. Sklenice neprasknou, postavíte-li je na vlhkou utěrku.
  • Džem plňte do sklenic ihned po uvaření a okamžitě je dobře uzavřete. Otočte je na cca 5 minut dnem vzhůru. Horký džem zlikviduje případné patogeny a plísně na víčku. Otáčejte jenom sklenice se šroubovacím uzávěrem, sklenice s klasickými víčky bez závitů, nebo s patentními uzávěry neobracejte.
  • Džemy skladujte na suchém, tmavém a chladném místě. Světlo může způsobit změnu barvy. 
  • Džem vydrží při správném skladování minimálně 1 rok. Přidáte-li do džemu ořechy nebo bylinky jeho trvanlivost se krátí na cca 6 měsíců.

Recepty pro inspiraci

 

Vrstvený broskvovo-malinový džem

Vystačí na: asi 5 sklenic à 200 ml

Doba přípravy: asi 30 minut

   

Příprava: 

  1. Na přípravu broskvového džemu vložíme broskve do hrnce a pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujeme. Přidáme džus a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Odebereme případnou pěnu, naplníme sklenice do poloviny džemem a necháme asi 15 minut tuhnout.
  2. Na přípravu malinového džemu vložíme maliny do hrnce a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Přidáme dřeň z lusku a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Odebereme případnou pěnu a opatrně nalijeme na broskvový džem. Sklenice uzavřeme víčkem, ale neotáčíme!

 TIP: Místo džusu můžeme použít čerstvě vylisovanou šťávu z 1 a ½ pomeranče.

Jako další recepty pro inspiraci můžete vyzkoušet i netradiční kombinace chutí, jako je Borůvkový džem se skořicí nebo Meruňkovo-zázvorový džem. Velice snadno si s Želírovacím cukrem Super 3:1 připravíte i Rybízovo-borůvkový džem, který v sobě má neodolatelnou kombinaci z lesa a zahrady.

 

Nebojte se zapojit vlastní fantazii a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé. Inspirovat se můžete některým z originálních receptů, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete originální přísady Dr. Oetker a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede.

2024-06-03T10:55:29Z dg43tfdfdgfd