VIDEO: OTESTOVALI JSME TOčENé ZMRZLINY V PRAZE. TU NEJLEPší KOUPíTE ZA 45 Kč. A PORCE JSOU OBří!

Točená zmrzlina se u nás těší velké popularitě a pro mnohé je takovým symbolem dětství. Na nějaký čas se na ni sice trochu pozapomnělo, v posledních letech se opět vrací na výsluní, zmrzliny se však dost odlišují svou kvalitou. Otestovali jsme proto vybrané pražské zmrzlinárny, abychom pro vás našli tu nejlepší točenou zmrzku. 

Točená zmrzlina z Ameriky

I když jsou u nás točené zmrzliny hodně oblíbené, vznikly původně v Americe, jak jsme psali v našem starším článku, kde jsou známé jako soft ice cream. Populární jsou ovšem po celém světě. Tato zmrzlina je specifická tím, že je opravdu měkčí (soft), krémovější, teplejší a jakoby nadýchanější. Za to vděčí speciálnímu stroji, v němž se vyrábí z tekuté směsi.

Holka u plotny radí: Domácí jahodová zmrzlina jen ze dvou surovin skvěle chutná a na přípravu stačí pouze mixér

I točená zmrzlina může být kvalitní

V poslední době někteří na točené zmrzliny koukají skrz prsty, hlavně výrobci tzv. řemeslných zmrzlin, jež se obvykle servírují formou kopečků. Na vině je fakt, že se točené zmrzliny často dělaly z různých práškových směsí, které obvykle obsahovaly různé přebytečné složky, jako například barviva, dochucovadla, hodně cukrů, konzervanty nebo rostlinné tuky.

I točená zmrzlina se ale dá připravit i z kvalitních surovin, třeba z čistě ovocné směsi, z mléka či smetany. To se pak samozřejmě projeví na chuti. Tři pražské točené zmrzliny jsme proto otestovali a zde je výsledek našeho průzkumu. 

V Praze si můžete sami natočit „zmrzku“. Nás vyšel plný kelímek zhruba na dvě stovky a takhle to probíhalo

Puro Gelato

Prvním podnikem, který jsme navštívili, bylo Puro Gelato v Praze na Výtoni. Vyhlášená pražská zmrzlinárna specializující se na pravé italské gelato otevřela svou pobočku na točenou zmrzlinu letos na jaře. Předností místa je, že si tu zmrzlinu můžete natočit sami, takže to máte ještě se zážitkem, za který si ale připlatíte. Cena je sice 69 Kč, ale jen za 100 g. Poměrně malá porce tu tak vyšla na 96 Kč.

V nabídce mají čtyři příchutě a spoustu posypek, naše redaktorka zvolila zmrzlinu mangovou a vanilkovou. „Vanilková byla akorát tak hutná, voněla po vanilce, ale jinak mě ničím extra nezaujala. Druhá mangová byla fakt zajímavá – extrémně vychlazená, ale zato šťavnatá a plná chuti přesně jako zralé čerstvé mango,“ zhodnotila točenou z Pura Gelata naše redaktorka. 

Ledové pochoutky: V čem se od sebe odlišují zmrzlina, gelato, sorbet, šerbet a granita?

Ovocný Světozor

Slavná ovocná jahodovo-banánová zmrzlina z Ovocného Světozoru, na níž se sem chodí již od 70. let, v našem srovnání nesměla chybět. Její základní složkou je opravdu ovoce, dále voda a cukr. Kromě toho tu nabízejí klasickou vanilkovou zmrzlinu z prášku, která naši reportérku úplně nezaujala.

Banán s jahodou jí zachutnaly mnohem víc. „Bylo tam hezky cítit dané ovoce, zároveň ale byla zmrzka už moc voňavá, a to podle mě taky není úplně dobré znamení,“ uzavřela svou návštěvu naše redaktorka. Porce tu vyjde jen na 40 Kč

Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače? Tento postup krok za krokem zaručí dokonalý výsledek!

Ugo Salaterie

Vítězem našeho testu se nakonec stala zmrzlina z Ugo Salaterie, která má spoustu poboček po celé Praze. I tady mají ovocnou zmrzlinu (v kombinaci banán-mango a jahoda-malina), ale zde jsme neměli pochyb, že by zmrzlina nebyla vyrobená přímo z ovoce.

Navíc naši redaktorku nadchla cena 45 Kč za přímo obří porci, a ocenila i chuť: „Ani jedna zmrzka není úplně sladká, což mi nevadí, je pak méně lepivá a daleko více vás osvěží,“ vyzdvihla ji. Zmrzliny mají v UGU i bezlepkové, bez barviv, jen z ovocné šťávy a na plné chuti je to znát. Vítěz tak byl jasný. 

Náš tip: Vynikající jahodovou zmrzlinu s tvarohem si můžete vyrobit i doma, a to i bez speciální strojku. Pustit se do toho můžete podle našeho video receptu

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Soft serve

Ovocnysvetozor.cz: O nás

Přečtěte si také:

2024-06-26T06:16:03Z dg43tfdfdgfd