TIPY PRO DOMáCí PěSTOVáNí MALIN

Pokud vám na zahradě zbylo ještě kousek místa, pak neváhejte vysadit si na léto tyhle oblíbené bobuloviny. Pěstovat můžete maliny červené, žluté, ale i oranžové. Vyberte pro ně kousek slunného místa, nejlépe i s podpěrou přímo u plotu. Chutnat budou vám i sousedům. Naopak, rozrostou se někdy tak rychle, že je nestihnete ani sbírat. Maliny je možné pěstovat na zahradě i v nádobách na balkoně, jen třeba počítat s tím, že se za sluníčkem trochu vytáhnou.

Humózní půda ano, ale dobře propustná

Sázejte je do volné půdy obohacenou nejlépe humusem s živinami. Bude-li půda trochu kyselejší, není to rozhodně na škodu. Dejte ale pozor spíše na průvan. Je-li na balkoně větrno, postarejte se o závětří. Jakmile maliník ofoukne, může přestat plodit.

Foto: Pixabay

Dostatek vláhy i kyselejší prostředí vadit malinám nebudou. Hnojit začněte hned zkraje jara, tedy v době, kdy rostliny ještě nezačnou růst. Maliníky sázejte na vzdálenost 40 až 60 cm, nezapomeňte ani na mulč nebo tzv. hraběnku. Maliník chraňte také před škůdci, těmi, kdo napadá maliny nejčastěji jsou mšice. Maliník braňte postřiky i od různých nemocí, mezi nejčastější patří rez maliníková anebo modrošedá skvrnitost.

Dbejte i na správný řez

Vždy bude záležet na tom, zda půjde o maliník jednouplodící, nebo stáleplodící. U jednouplodících malin se dočkáte plodů až ve druhém roce, pokud ale tento výhon odstřihnete, plodů bobulovin se jen stěží dočkáte. Na řezu můžete zkazit víc než dost, proto dbejte na správné zahradnické zacházení. Není přece nic lepšího než hrsti čerstvých dobrých sladkých malin.

Zdroje informací: https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-395566-pestovani-malin-ma-sve-zasady?utm_source=PDM-links&utm_medium=footer_link

https://www.ireceptar.cz/zahrada/jak-pestovat-maliny/

Náhledové foto: Pixabay

The post Tipy pro domácí pěstování malin first appeared on Náš dům.

2024-06-14T11:07:52Z dg43tfdfdgfd