S číM SERVíROVAT CHILI CON CARNE A CO K NěMU NEJVíC LADí? ZKUSIT MůžETE TřEBA KUKUřICI V RůZNýCH PODOBáCH

Připravit skvěle dochucené chilli con carne je základní podmínkou dobrého oběda či večeře. Tou druhou, také důležitou, jsou přílohy. Pokud se rozhodnete servírovat chili tradičně jako rychlé jídlo k zasycení, pravděpodobně si vystačíte s nachos, tortilla chipsy nebo vařenou rýží.

Budete-li chtít z jídla vykřesat i širší škálu chutí, vydatnost i estetický zážitek, máte široké pole možností, jak toho docílit.

Typické přílohy k chili con carne

  • Rýže je nejklasičtější přílohou k chilli con carne. Rýže má schopnost absorbovat omáčku, čímž ji snáz dopravíte do úst.
  • Kukuřičný chléb je tradiční součástí americké jižanské kuchyně, kde se podává jako příloha k typickým místním pokrmům jako chili con carne, bohatá jambalaya nebo kreolské gumbo. Popsat by se dal jako nekynutá slaná buchta. Měkké kousky skvěle sají omáčku a vyvažují pálivost chilli.
  • Tortilla chipsy nebo nachos - Pro trochu křupavosti můžete k chilli podávat tortilla chipsy. Tyto chipsy nejen že přidávají texturu, ale také se hodí k nabírání chilli přímo z talíře.

K chili se také hodí...

Brambory. Ať už pečené brambory, vařené ve slupce nebo jako bramborová kaše, jsou skvělou přílohou také k chili. Jejich jemná textura i chuť skvěle doprovázejí ostrost chilli, navíc skvěle absorbují omáčku.

Quinoa patří mezi zajímavé alternativní přílohy.  K lehčím verzím chilli con carne se bezlepková quinoa hodí dokonale. 

Zeleninový salát s rajčaty, okurkami, paprikami či zelenými listy a čerstvými bylinkami (koriandr, máta) dodají chili rozmanitost textur a umocní chuťový zážitek.

Co dál se hodí k chili?

  • Avokádo nebo guacamole. Krémové avokádo nebo guacamole nejenže přidává pokrmu krémovost, ale také se výborně snoubí s pálivostí chilli.
  • Kysaná smetana. Lžíce kysané smetany na talíři obohatí chuť chili a pomůže případně zmírnit jeho pálivost. 
  • Sýr. Nastrouhaný čedar nebo jiný tučný sýr rozšíří chuťový profil chili a zvýší jeho výživovou hodnotu i sytost.
  • Koriandrová nať  je třešinkou na dortu, která dodá jídlu správný mexický šmak.

Zdroj: časopis Apetit

2024-06-16T05:09:15Z dg43tfdfdgfd