RAJčATOVé PLACKY S OLIVAMI PODLE JOSEFA MARšáLKA KRáSNě VONí PO BAZALCE. HODí SE JAKO OBčERSTVENí NEJEN NA PIKNIK

V dalším díle pořadu Buchty po ránu se Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou vydali na piknik. Tedy ne úplně, ale společně upekli tři slané pochutiny, které si naopak můžete vzít vy. Třeba tyto rajčatové placky, které potěší hlavně milovníky pečiva z kynutého těsta. 

Co si vzít na piknik?

Hezké letní počasí láká k tomu vydat se někam do přírody na piknik. Vždyť co může být lepšího, než si užít snídani, oběd nebo klidně i večeři v trávě, dokud jsou dlouhé večery. Na piknik se hodí dobroty, které lze snadno zabalit a převézt nebo přenést v piknikovém koši.

Kromě salátů, pečených mas a sladkých koláčů je ideálním piknikovým pohoštěním i slané pečivo. A právě takové připravil pro inspiraci Josef Maršálek v posledním díle pořadu Buchty po ránu. Pokud stále váháte, co si na piknik a nebo i jen na výlet do přírody vzít, možná vás nadchnou třeba tyto placičky z kynutého těsta s rajčátky, olivami a bazalkou

Dostupný luxus? Dopřejte si piknik! Jak ho připravit a co všechno vzít s sebou?

Placky nebo focaccia?

Rajčatové placky podle Josefa Maršálka jsou vlastně taková italská focaccia, což je tradiční italský chléb podobný pizze, jehož původ sahá do dávné minulosti, a jak zmínil Josef Maršálek „...focacciu vynalezli již Etruskové ještě před Římským impériem“. V plackách se pak propojují základní chutě italské kuchyně a bazalka jim dodá přímo báječnou vůni.

Placky jsou z kynutého těsta podobného tomu na pizzu. Na něj si Josef Maršálek nejprve připravil omládek, tedy drožďový kvásek, díky němuž můžete v receptu použít menší množství kvasnic. Je to vlastně preferment – předkvašení části mouky.

Omládek se může nechat zrát až několik hodin. Ale vydrží vám dokonce až čtyři až pět dnů. „To už byste ho ale museli mít v lednici,“ upozorňuje Josef Maršálek a dodává: „Čím bude starší, tím bude pečivo po upečení voňavější, bude mít hezčí, otevřenou střídku, velké póry a hezčí barvu.“

Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!

Těsto vylepší rajčatová šťáva

Známý cukrář na těsto použil speciální pizza mouku, která vyniká tím, že obsahuje hodně lepku a, jak sám říká, „...je právě dělaná na těsta s vysokou hydratací. Hydratace je poměr mezi moukou a vodou. Čím víc je v těstě vody, tím víc je hydratované“.

Zajímavou ingrediencí v těstě je rajčatová šťáva. Zeleninové nebo ovocné šťávy se podle Josefa Maršálka do těsta výborně hodí. Místo rajčatové se dá použít třeba i špenátová, mrkvová či z červené řepy. Šťáva totiž hezky zabarví střídku a vylepší chuť, což platí i u těchto placek. A pokud jsme vás na ně nalákali, můžete si je rovnou upéct podle receptu Josefa Maršálka. Jak na to?

Budete potřebovat na omládek: 200 g pizza mouky, 200 g vody, 10 g droždí. Dále si připravte: 200 g pizza mouky, 50 g olivového oleje, 120 g 100% rajčatového džusu, 8 g soli, 250 g zelených oliv a 10 g čerstvé bazalky. Na dokončení: 500 g cherry rajčat, maldonskou mořskou sůl a 50 g olivového oleje. 

  1. Nejprve si připravte omládek z mouky, vody a droždí. Vše smíchejte v míse, zakryjte a nechte uzrát asi 3-4 hodiny, ale klidně i přes noc. 
  2. Do mísy pak dejte zbylé ingredience na těsto kromě oleje a soli – omládek, mouku, šťávu a lístečky bazalky (v případě, že máte silného kuchyňského robota, můžete je dát vcelku). Vše pak promíchejte a prohněťte asi 2 minuty. Pak přidejte olej a sůl a pokračujte v hnětení dalších 5-6 minut, dokud vám nevznikne řidší, ale nelepivé těsto. 
  3. Těsto přendejte do mísy a zapracuje do něj celé olivy. Zakryjte a nechte odpočinout 20 minut. Pak opět propracujte a nechte vykynout do dvojnásobného objemu. 
  4. Těsto pak vyklopte na pomoučený vál. Těsto posypejte moukou (nebo potřete olejem) a pak pomocí karty lehce tzv. přetužte – natáhněte do stran a přeložte. Pak z něj vyvarujte placku ve tvaru obdélníku. Ten rozřízněte na 9 přibližně stejně velkých kousků. Ihned dejte na plech. 
  5. Jednotlivé kousky přestříkejte vydatně vodou. Voda totiž pomůže vytvoření páry v troubě a pečivo získá hezký „nápek“. Pak placky obložte polovinami rajčátek. Případně můžete placičky obložit i plátky mozzarelly nebo i posypat strouhaným čedarem. Nakonec je osolte a pokapejte olivovým olejem. 
  6. Plech vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 15-18 minut. 

Na přípravu rajčatových placek v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Náš tip: Pokud dáváte přednost klasické pizze jako z pizzerie, připravte si ji podle našeho video receptu

Přečtěte si také:

2024-06-16T07:01:15Z dg43tfdfdgfd