JAK SE ZAVAřUJE OVOCE. ODPOVíDáME ZAčáTEčNíKůM

Přebytky ovoce můžeme zmrazit, zavařit nebo usušit. Každý ze způsobů konzervace má svá pravidla, která musíme dodržet, aby veškerá práce nepřišla vniveč. Zavařování patří ke způsobům, které známe od svých babiček a maminek.

Zavařování je starší metoda, která většinou dobře uchová barvu a chuť ovoce. Předpokládá konzervování ve sklenicích s víčkem, průmyslově v plechu. Konzervantem je cukr a teplota vyšší než 85 °C, která ničí choroboplodné zárodky.

Desatero rad na téma kompoty: Poradíme, jak sezónní ovoce nejlépe zavařit a uchovat

Jak se zavařuje ovoce

Z ovoce můžeme zavařit sirupy, džusy, kompoty, džemy, povidla apod.

zavařování marmelád a džemů si můžete přečíst v mnoha našich článcích.

Také ovocné sirupy máme popsané.

Kompoty zavařujeme tak, že omyté ovoce zalijeme ve sklenicích roztokem cukru a vody, u málo kyselého nebo výrazného ovoce přidáváme kyselinu citronovou, která zároveň uchová barvu (hrušky, jablka, mirabelky apod.).

  • Ovoce omyjeme, necháme okapat a naskládáme nebo nasypeme do čistě vymytých sklenic.
  • Z vody a cukru svaříme sirup a zalijeme ovoce. Náplň sklenic sahá asi 2 cm pod okraj. Koncentrace cukru v nálevu se řídí sladkostí (zralostí) ovoce.
  • Naše babičky okraj sklenic a gumičku víčka potíraly lihem (francovka nebo čirý méně kvalitní alkohol). Tím se odmastí a odstraní případná kontaminace bakteriemi.
  • Sklenice uzavřeme víčkem.
  • Zavařujeme podle možností v hrnci, troubě, myčce nádobí, malé množství sklenic v mikrovlnce. Většinou stačí 20–30 minut podle tvrdosti ovoce.
  • Zavařené sklenice po zchladnutí popíšeme a uložíme v suchu a temnu (spíž, sklep).

Švestkový kompot

Borůvky ve vlastní šťávě

Broskvový kompot

Kromě kompotů je výhodné zavařovat také ovoce ve vlastní šťávě, které není přislazované a může sloužit i k přípravě moučníků.

Přípravu třešňového kompotu se můžete naučit i podle našeho videoreceptu

 

Přečtěte si také:

2024-06-24T09:14:23Z dg43tfdfdgfd