PéCT S PáROU MůžETE I BEZ PARNí TROUBY. PORADíME JAK. JE TO SNADNé

Parní trouba je skvělý vynález. Ale i ti, kdo parní troubu nevlastní, mohou péct pečivo s párou. Jde to v domácích podmínkách s využitím rad našich babiček.

Pečení v páře je starý vynález, který praktikovaly už naše prababičky i další "prapra" před nimi. Zjistily totiž, že když je v peci při pečení chleba trochu páry, těsto lépe nabývá a kůrka je křupavá, ale ne tvrdá, menší kusy se nevysuší. Postupně se toto umění přesunulo i na pečení veškerého kynutého pečiva a dokonce jemných těst jako např. listového. Metoda funguje v plynové i elektrické troubě.

Upéct domácí veku na chlebíčky bude podle našeho videa hračka

Jak se peče v páře

Je to snadné a zvládne to každý. Máte dvě možnosti.

  • Nedoporučujeme jen "šplíchnout" vodu na dno trouby. Špatně se odhaduje množství a lehce se stane, že plamen plynu zhasne nebo troubu zkratujeme.
  • Lepší a bezpečnější způsob je tento: Do plechové nádobky (kastrůlek, plecháček apod.) nalijte trochu horké vody.
  • Zapněte předehřívání trouby a na dno postavte zmíněný kastrůlek.
  • Po vytvoření páry vložte plech s budoucím pečivem, vyjměte kastrůlek s vodou a zavřete dvířka trouby, aby pára neunikla.
  • Místo kastrůlku můžete použít rozprašovač, jímž vodu nastříkáte na rozpálené stěny trouby.
  • Pečte podle receptu, čas a teplotu byste měli dodržet.
  • Při pečení pečiva, u kterého potřebujete mít kůrku měkkou, ponechte kastrůlek s vodou po celou dobu pečení, musí jí být více, aby se neodpařila úplně.

Trubičky z listového těsta

Babiččin voňavý kmínový chléb

Domácí housky 1

Pečení s párou funguje i u receptu, kdy pára z těsta zůstane uzavřená v nádobě s poklicí. Názorně to ukazuje videorecept na nehnětený chléb.

   

Přečtěte si také:

2024-06-14T11:47:24Z dg43tfdfdgfd