NUTRIčNě VYVážENé SVAčINKY ZAžENOU CHUTě TřEBA PřI SLEDOVáNí TELEVIZE. A NEPřIBERETE PO Z NICH

Samozřejmě platí, že v omezeném množství si můžete dopřát i čokoládu nebo nějakou jinou pochutinu. Jenže málokdo se dokáže zastavit po několika čtverečcích a málokdo zvládne nedojedený pytlík chipsů zase uklidit do spíže. Mlsat se ale dá i zdravě, méně kaloricky, a tak aby vás to i trochu zasytilo. Máme pro vás několik příkladů.

Plněné datle

Z datlí lze během několika minut vykouzlit skvělý dezert. Stačí pár kousků naplnit ořechovým máslem dle libosti (mandlovým, arašídovým, pistáciovým apod.) a případně ještě lehce pocákat rozpuštěnou hořkou čokoládou. Díky své přirozené sladkosti datle (výborná je například odrůda Medjool) skvěle uspokojí chutě a také dodají tělu některé potřebné látky, jako je vláknina, hořčík nebo vitamín B6. Jde sice o trochu kaloričtější, ale také výživnou svačinku, takže se není třeba bát, že byste to přehnali s množstvím.

Foto: Shutterstock

Popcorn

Pokud si ho připravíte doma – na trošce oleje z pukancové kukuřice – může být i popcorn skvělým snackem. Ochutit ho podle libosti můžete například nejrůznějšími bylinkami. Je bohatý na vlákninu a obsahuje vitaminy a minerály, jako je například železo, měď nebo vitaminy skupiny B1. Je také zdrojem polyfenolů, které jsou spojené s podporou správné funkce krevního oběhu i trávení. Pozor ale na popcorn, který se prodává v kinech nebo na popcorn do mikrovlnky. Ve většině případů je hodně tučný a slaný.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Křupavá cizrna

K přípravě další svačinky vám postačí jen plechovka cizrny, oblíbené koření, sůl a trochu oleje. Cizrnu rozprostřete na pečicí papír, obalte v koření a oleji a pečte na 200 stupňů, dokud nebude udělaná dokřupava. Cizrna vyniká nejen skvělou oříškovou chutí, ale také obsahem vlákniny nebo bílkovin a nízkým glykemickým indexem. Má mimo jiné potenciál pomoci při kontrole hladiny cukru v krvi, při regulaci trávení a podpoře zdraví srdce.

Mražená banánová svačinka

O ochlazení v teplých dnech se může postarat aktuální hit sociální sítě TikTok, který je tam k vidění v různých úpravám a modifikacích. Banán nakrájejte na kolečka a rozprostřete na pečicí papír, na kolečka navrstvěte lehce jogurt, dále ořechové máslo a na závěr rozpuštěnou hořkou čokoládu. Vše nechte zmrznout v mrazáku a potom nalámejte na menší kousky. Před konzumací ještě nechte chvíli povolit, abyste si nevylámali zuby. Ořechové máslo obsahuje například zdravé tuky, banán zase vlákninu, vitamíny a minerály a jogurt je zdrojem probiotik.

Foto: Shutterstock

Chipsy z kadeřávku

Zeleninové chipsy sice v dnešní době můžete koupit i v obchodě, ale většinou se zdravěji jen tváří a ve skutečnosti jsou smažené ve velkém množství oleje. Jejich kalorická hodnota se potom blíží klasickým brambůrkům. Domácí varianta má tedy v tomto případě rozhodně smysl. Fajn surovinou pro přípravu zeleninových chipsů je kadeřávek, který má vysoký obsah vitaminu A i C a obsahuje další důležité antioxidanty a minerály, které mohou prospívat zdraví zraku, srdce i kostí. Listy bez vnitřních stonků stačí lehce omýt, osušit a rozprostřít na pečicí papír. Následně je dobré přidat trochu oleje, soli a koření dle chuti. V troubě rozehřáté na 180 stupňů bude hotovo přibližně za 8 minut. Je ale potřeba pečlivě hlídat, aby se listy nespálily. Může se to totiž stát velmi rychle.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Zdroj: Webmd, Healthline, Heart, Health

Související články

2024-06-21T09:03:44Z dg43tfdfdgfd