NA OšETřENí DřEVA STAčí I MýDLO. BUDE VYPADAT ZASE JAKO NOVé

Na ošetření dřeva stačí i mýdlo. Bude vypadat zase jako nové. Pokud přemýšlíte nad tím, čím ještě před příchodem hlavní sezóny ošetřit dřevěný zahradní nábytek a doplňky, pak už nemusíte. Je to mnohem jednodušší, než se na první pohled zdá. Stačí jen vsadit na pár šikovných triků.

Oleje

Oleje jsou velmi populární mezi tesaři, protože velmi dobře zvýrazní charakter dřeva, aniž by změnily barvu či strukturu. Vyrobeny jsou z přírodních produktů, poměrně snadno se aplikují a udržují, zároveň dřevo hydratují. Na druhou stranu nejde o povrchovou úpravu odolnou vůči povětrnostním vlivům tak, jako úpravy předchozí. Obecně platí, že se oleje používají v oblastech s nízkým vystavením slunci a dešti, ale mohou být také použity k ochraně kuchyňského náčiní, jako jsou například stoly.

Foto: Pixabay

Vosky

Vosky v kapalné, pastové nebo pevné formě, jsou získávány z různých zdrojů minerálů, zeleniny a zvířat. Nejběžnější jsou včelí vosky. Jako povrchová úprava vosky nepronikají do dřeva, ale zůstávají na povrchu, což zabraňuje oxidaci. Vosk může být také aplikován na části, které již byly ošetřeny olejem, díky čemuž získají lesklý a jemný vzhled. Je však třeba postupovat opravdu opatrně, abyste na dřevěném povrchu nechtěn neudělali nevzhledné šmouhy nebo kapky či skvrny.

Vlhké čištění

Pokud je povrch dřeva mírně znečištěn, můžete použít mírně vlhký hadřík nebo houbičku. Opatrně setřete povrch a následně ho vytřete suchým hadříkem, aby nedošlo k proniknutí vody do dřeva.

Mýdlová voda na dřevo

Můžete si připravit roztok mírně teplé vody s jemným mýdlem na nádobí. Namočte hadřík, vymačkejte ho a opatrně setřete povrch dřeva. Poté otřete suchým hadříkem.

 

Zdroj: https://www.profil-nabytek.cz/novinky/naucte-se-spravne-cistit-dreveny-nabytek/, https://prima-receptar.cz/jak-vycistit-dreveny-nabytek-aby-vypadal-opet-jako-novy/

Náhledové foto: Pixabay

The post Na ošetření dřeva stačí i mýdlo. Bude vypadat zase jako nové first appeared on Naše zahrada.

2024-06-22T23:08:18Z dg43tfdfdgfd