MYJETE SI V KANCELářI PRAVIDELNě SVůJ HRNíčEK? PARADOXNě TO MůžE BýT OBROVSKá CHYBA

Odborníci přišli s překvapivými závěry, když zkoumali mikrobiální složení povrchu kancelářských hrnků. Některé skutečnosti, které odhalili, rozhodně nejsou pro silné žaludky.

Jeden z mnoha průzkumů, které trendují na sociálních sítích, se týká hygienických návyků spojených s hrnky, které jsme si přinesli do zaměstnání a používáme je tam, ať už na kávu, čaj nebo jiné nápoje. Otázka „Myjete si své pracovní hrnky pravidelně?“ rozdmýchala zejména na Redditu tak živou diskusi, že se rozhodli se svou troškou do mlýna přispět i odborníci.

80 procent obsahuje bakterie

Názorově se diskutující rozdělili na tři proudy. Jedni si hrnek pečlivě drhnou houbičkou každý den, druzí ho většinou jen opláchnou a důkladně ho umyjí pouze jednou za čas, a třetí skupina ho nemyje téměř vůbec. Vědci ale kupodivu tvrdí, že pokud hrnek zrovna neplesniví nebo neobsahuje nějaké zahnívající a kazící se zbytky, nemusí být bakterie, které se na něm nacházejí, vlastně problém.

Asi 90 procent pracovních hrnků obsahuje nějaké nebezpečné bakterie,“ uvedl profesor mikrobiologie Charles Gerba v LifeHacker. „Dokonce 20 procent z nich obsahuje i bakterie fekální.“ Jenže ačkoli tohle tvrzení je samo o sobě alarmující a, co si budeme povídat, nechutné, Gerba dodává, že drtivá většina z těchto bakterií se do hrnku dostala od jeho uživatele, tedy od nás, a tudíž nepředstavuje žádné zásadní riziko.

Mohlo by vás zajímat: Vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co jíst a čemu se vyhnout?

Nejčastější způsob, jak se do hrnečku dostávají bakterie cizí, teď otřese všemi, kdo v dobré víře hrnky po každém použití omývají. Jak totiž zjistili odborníci, z mikrobiálního hlediska může být mytí houbičkou nesmírně problematické, speciálně v případech, kdy tutéž houbičku používá celá kancelář.

„Houbička na nádobí ve společné kuchyňce má pravděpodobně nejvíc bakterií ze všech předmětů v kanceláři,“ vysvětlil odborník na infekční choroby doktor Jeffrey Stark v článku pro The Wall Street Journal. Což dává smysl – omývají se s ní všemožné zbytky, občas i dřez, sahají na ni desítky lidí a k tomu je prakticky neustále vlhká.

Myčka a jednorázové ubrousky

Jak to tedy je? Mýt, či nemýt? Naštěstí i na to mají odborníci odpověď, a dokonce se na ní i shodnou: Nejlepší podle nich je hrneček důkladně oplachovat vodou a utřít jednorázovými papírovými ubrousky. A taky ho jednou za čas, klidně vždy na konci pracovního týdne, vzít domů a umýt jej v myčce na nádobí, která všechny bakterie (vlastní i cizí) spolehlivě zahubí.

Zdroj: The Wall Street Journal, LifeHacker, Business Insider, Burgoscleaning

2024-07-04T05:20:53Z dg43tfdfdgfd