LéčIVý FIALOVý CHUTNý ZáZRAK PRáVě DOZRáVá. BORůVKY DO KAžDé RODINY!

Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, obsahují draslík, železo, hořčík a další minerální látky. Dále obsahují vitamíny skupiny B a vitamín C. Z hlediska hubnutí je benefitem borůvek to, že je v nich vysoký obsah vlákniny a nízký počet kalorií. Borůvky si můžete dát na svačinku, přidat je do snídaňové kaše nebo z nich připravit smoothie.

Podle učení svaté Hildegardy z Bingenu jsou borůvky skvělé jak čerstvé, tak i sušené, účinky sušených borůvek pomáhají při průjmových onemocněních, bobule jsou známé jako prostředek vyvolávající zácpu a projevující se chladivým a svíravým účinkem. Podle dochovaných pramenů Hieronymus Bock doporučoval borůvky v 16. století proti žaludečním onemocněním, taktéž při chorobách plic a úporném kašli. Další dávní léčitelé borůvky radili užívat proti zanícenému žaludku, k hojení dělohy a na hnijící tkáně v otevřených ranách. Věhlasný farář Kunzle doporučoval borůvky jako vynikající prostředek proti roupům, a to se, pokud vím, používá dodnes. A i když borůvková sezóna ještě nezačala, s jejich skvělými vlastnostmi se můžeme seznámit již nyní.

Podle vědkyně Dr. Barbary Shukitt-Halez z univerzity v Bostonu je známo, že kdo sní každý den hrst borůvek, zůstane fit až do vysokého věku! Antokyany, které jsou obsaženy v borůvkách, jsou podle nich špičkou ve vychytávání volných radikálů, dále vykazují ochranné působení na cévy, podporují schopnost učit se, rovnovážný smysl, koordinaci a krátkodobou paměť, snižují riziko rozvoje srdečních a oběhových onemocnění. Borůvky také mají moc oddálit stárnutí mozkových buněk, předcházejí tělesným změnám spojeným se stárnutím a snižují riziko vzniku rakoviny.

Pokud budete mít nadbytek borůvek, můžete si je usušit - volně na pečicím paíru, v troubě či sušičce. Sušené borůvky se užívají při lehkých nespecifikovaných průjmových nemocech s nucením na zvracení, při poruchách trávení (kvasná či hnilobná dyspepsie), na žaludeční vředy a záněty ústní dutiny.

Vnější čajové obklady podporují zajizvení ran, jsou dobré na popáleniny a bércové vředy, jako kloktadlo při zánětech hrdla nebo dásní.

Čerstvé borůvky - plody, stejně jako povidla a marmeláda povzbuzují chuť k jídlu, podporují vylučování žaludečních šťáv a jsou skvělé v boji proti škrkavkám a roupům.

Ursel Buhringová doporučuje borůvkovou masku na akné: Naložte 250 g sušených borůvek do 3/4 l studené vody, 8 hodin nechte stát v klidu, potom prudce svařte. Hmotu nechte působit 1 hodinu, pak smyjte.

Zdroj informac: Recepty z bylinek Ursel Bühringová, Mladá fronta, léčivé účinky borůvekstudie Dr. Barbary Shukitt-Halez

Uložit

Uložit

Uložit

Související články

2024-06-30T11:09:34Z dg43tfdfdgfd