LETNí GRILOVáNí: ZDRAžILO MASO, CUKETY I BRAMBORY. OLIVOVý OLEJ STOJí O STOVKU VíCE NEž LONI

Nákup na grilování bude stát letos Čechy většinou víc než loni. Litr olivového oleje zdražil o polovinu. Kuřecí prsa, vepřová pečeně nebo makrela zdražila zhruba o čtvrtinu. O třetinu více si lidé letos připlatí za cuketu a brambory. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, kterou má ČTK k dispozici. Z 15 sledovaných položek firma zaznamenala zdražení u deseti z nich. Například bavorské klobásky jsou podle analýzy zhruba o pětinu levnější, o 17 procent zlevnila vepřová krkovice a hermelín o sedm procent.

Společnost sledovala 15 položek v sedmi obchodních řetězcích v Česku a srovnávala ceny z letošního a loňského června. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích podle manažera marketingu a komunikace České distribuční Jaroslava Staňka činila 24 procent.

Ceny nejvíce vzrostly u olivového oleje. Letos v červnu ho ve slevových akcích obchodní řetězce nabízely v průměru za 318 korun za litr, což je podle České distribuční minimálně o 105 korun více než loni. Kuřecí prsa a makrely meziročně zdražily o 37 korun za kilogram, vepřová pečeně o 29 korun. To je zdražení o přibližně 25 procent u všech tří položek. Hovězí maso do burgeru zdražilo průměrně o deset procent, kilogram aktuálně stojí zhruba 220 korun. Hovězí žebra jsou letos o šest procent dražší. Špekáčky lidé letos koupí o pět procent dráž než loni, kilogram průměrně stojí 140 korun.

>

Kilogram cukety letos vychází průměrně na 34 korun, což je o třetinu více než loni. O šest korun více, 24 korun, stojí letos kilogram brambor. O 15 procent zdražila také paprika.

Bavorské klobásky letos mohou lidé koupit v průměru o 47 korun levněji, vychází na 207 korun za kilogram. Vepřová krkovice zlevnila o 28 korun za kilogram na zhruba 138 korun. Cena hermelínu klesla přibližně o 20 korun za kilogram. Levnější je také celé kuře, cena kuřecích stehen se ale nezměnila.

2024-06-26T15:02:38Z dg43tfdfdgfd