KDYž NENí ZBYTí: JAK ZLIKVIDOVAT VOSí HNíZDO

V době léta je nutné počítat s kdejakými poletavými „neřády“. Vosí hnízda můžete spatřit ve štěrbinách domů nebo i na vaší půdě. Často se usídlí i tam, kde právě nechcete. Jak hnízdo plné pichlavých vos nejlépe zlikvidovat? Zprvu vosí hnízdo najděte, může být ukryté kdekoliv. A pak?

Vosy a jejich hnízda

Vosy si staví svá hnízda nejčastěji v převisech a v rozích, obecně tam, kde je méně světla a kde neprší. Jakmile hnízdo zbystříte, je čas jednat rychle. Vosy jsou nejméně aktivní ráno, tudíž si na odstranění hnízda raději přivstaňte. S ochrannými prvky se nemusíte ničeho bát. Bránit je důležité hlavně obličej a dekolt. Pořiďte si proto kolem krku nejlépe silnější šálu. Zapomenout nesmíte ani na rukavice, lyžařské kalhoty, bundu, a nakonec i přilnavé boty. Obličej si chraňte vhodnou kuklou nebo maskou.

Foto: Pixabay

V poledne ani večer vosy nehubte

Hlavním a velmi důležitým parametrem je správně načasování likvidace. S vosami, které jeětě nevyletěly z hnízda, získáte větší šanci zahubit většinu. A to se určitě vyplatí. Nejlepší čas na hubení je proto brzké ráno.

Vosí pěna 

Na hubení si vezměte nejlépe vosí pěnu, tedy tu, která se dá aplikovat přímo do hnízda. Po aplikaci pěna zvětší svůj objem natolik, že nebudou mít vosy nejmenší šanci vylétnout zpět. Pokud vám nějaká ta vosa upláchne a bude poletovat kolem, použijte nejlépe vosí sprej.  Aplikovat ho můžete do prostoru, nebo na rámy oken. Účinkuje zpravidla okamžitě.

Bezpečnost při práci

Likvidujete vosy z bezprostřední blízkosti přímo z výšky vašich štaflí? Pak se ujistěte, že jsou dostatečně stabilní, V době, kdy jste na štaflích proti vám mohou vylétnout vosy. Balancovat nad propastí se sprejem v ruce se nemusí vyplatit, ujistěte se předem o tom, že jste v bezpečí.

Pomocí aplikátoru zasáhnete na dlouhé metry

Většina hubících přípravků obsahuje tzv. aplikátory. S nimi je možné dostat vody na mušku i na vzdálenost několika metrl. Stačí jen správně zamířit.

Vosy stavějí svá hnízda zpravidla na stejných místech, rády se vrací na místo činu. Tomu je však možné do jisté míry zabránit. Často vyhledávaná místa postačí vhodně zatmelit.

Jakmile to nebude nutné, vosí hnízda ponechte tam, kde jsou. Pokud vás neohrožují přímo na životě, není nutné ničit to, co sama příroda stvořila. Zásah si proto dobře rozmyslete.

Zdroje informací: https://www.homeincube.cz/jak-se-zbavit-vosiho-hnizda-na-pude/

https://www.ireceptar.cz/zahrada/jak-znicit-vosi-hnizdo-20210919.html

Náhledové foto: Pixabay

The post Když není zbytí: jak zlikvidovat vosí hnízdo first appeared on Náš dům.

2024-06-26T11:07:39Z dg43tfdfdgfd