KADEřNíCI RADí: CHYBY V PéčI O VLASY A 5 účESů, KVůLI KTERýM BUDETE PO 50 VYPADAT STARší

Nejen vrásky a povolující kontury dokážou nelítostně prozradit váš věk. Snažíte-li se působit mladší, zaměřte se i na vlasy. S přibývajícími roky slábnou a mění se jejich struktura, lichotit vám nemusí i nevhodný účes. Které střihy jsou podle kadeřníků po padesátce smrtící volbou, a co vám naopak dodá žádoucí šmrnc?

Nepřehánějte to s očekáváním. Z kosmetického ani kadeřnického salonu už nikdy nevyjdete jako šťavnatá dvacítka. Smiřte se s tím, že už vám není -cet, ale -sát. To ale neznamená, že se máte proměnit ve vrásčitou babku v šátku. I po padesátce můžete působit svěže, moderně a sebevědomě.   

Nebuďte k sobě přísná

Nemusíte si pořizovat modrý přeliv, trvalou, ani se vzdávat dlouhých vlasů. To byl hit v časech vaší babičky, dnes vsaďte na mnohem větší přirozenost a ženskost, ale i snazší každodenní styling. “Vlasy byste měli nosit tak, jak to vyhovuje právě vám,” radí vizážistka a kadeřnice Glam Girl Gabi, jejíž YouTube kanál sleduje přes 460 tisíc odběratelů. “Jestliže jste si našli styl, který vám sluší a cítíte se v něm krásně, noste ho i nadále,” doporučuje odbornice na krásu s téměř dvacetiletou praxí. 

Pozor na pěšinku, ofinu i délku vlasů

Pokud cítíte, že jste se zasekli a nemůžete najít to pravé, co by vám lichotilo, nebo vaše osvědčené triky náhle přestaly fungovat, je několik pravidel, které vám mohou mohou pomoci najít ztracený styl a šmrnc.  

1. Zrušte pěšinku: Jak stárneme, vlasy řídnou a ztrácí na objemu. Nelichotivě tak náhle mohou působit účesy s pěšinkou uprostřed. Posuňte ji ke straně, nebo sáhněte po stylingových přípravcích, které vlasům vrátí ztracený objem a hustotu. Zkusit můžete i kratší sestřih, který vlasy odlehčí a přirozeně pozvedne. 

2. Opatrně s dlouhými vlasy: Dlouhé vlasy v mládí vypadají žensky a pěstěně. Zachovat si je takové ve stáří je téměř nemožné, vlasy totiž křehnou, ztenčují se, získávají matný vzhled. Pokud se jich nechcete vzdát úplně, noste je zapletené v rafinovaných účesech. Můžete také zkusit polodlouhý střih, který bude působit živěji.

3. Rámujte obličej: Po padesátce nemusí pěkně vypadat jednolitá délka vlasů. Postupné sestříhání hezky rámuje tvář. Kadeřník celebrit Nunzio Saviano, majitel Nunzio Saviano Salonu v New Yorku, radí začít účes vrstvit v úrovni lícní kosti, to odvede pozornost od povolených partií a přitáhne ji naopak k lichotivějším místům. 

4. Ofinu si rozmyslete: Ke krátkým bobům nebo pozvolna sestříhaným vlasům se skvěle hodí ofina, kterou si můžete dovolit i po padesátce. Lichotivá je s přibývajícími roky zejména ofina na stranu nebo záclonkovitá ofina, o které jsme psali v tomto článku. Naopak si raději nepořizujte příliš tupou a krátkou ofinu, mohla by přitáhnout nepatřičnou pozornost na vrásky kolem očí a váčky pod očima. „Musíte si každopádně pořídit ofinu, která vyhovuje vašemu životnímu stylu – některé vyžadují zastřihování každé dva až tři týdny,“ vysvětluje kadeřník celebrit. „Musí být také vhodná pro vaši strukturu vlasů a tvar vašeho obličeje. Pokud by byť jen jedna z těchto tří věcí nefungovala, nebudete si svou ofinu užívat," dodává kadeřník.

5. Změňte doplňky: Barevné sponky, lesklé čelenky a pestrobarevné gumičky se hodí spíše pro dívky, vy díky nim můžete působit infantilně a trapně. Sáhněte po padesátce po lichotivějších doplňcích, které z vás udělají šik dámu. Zkuste saténový šátek, elastické čelenky a perleťové sponky.

Mohlo by se vám líbit

Vlasové trendy letošního léta pro ženy 30 až 60 let: Kadeřnice radí, jaké účesy budou slušivé všem bez rozdílu věku

S nadcházejícím létem přichází u mnohých žen také touha po změně účesu. Některé varianty střihů jsou vhodné pro dámy staršího věku, jiné zase pro mladší generace. Existují ale i takové, které jsou vhodné pro různé věkové kategorie. Kadeřnice Dominika Ramsová nám prozradila, jaké účesy jsou vhodné pro ženy od 30 až do 60 let.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Ideální je šmrncovní bob

Vyberte s kadeřnicí účes, který vám bude opravdu sedět a lichotit. Nebojte je jít i do výraznější změny délky, barvy a střihu. Musíte najít takový, který odpovídá vašemu typu vlasů, struktuře obličeje i životnímu stylu, abyste ho zvládli náležitě udržovat.

Obecně ženám po padesátce sedne tupý bob, mikádo v jedné délce vlasů, nejčastěji po bradu. Díky jednolitému účesu působí vlasy hustší a silnější, a tím i mladistvější a živější. Připadá-li vám klasický bob příliš krátký, zkuste jeho delší variantu mob, která končí až u ramen. Zdá-li se vám bob moc usedlý, řekněte si kadeřnici o rozpustilý bixie, střapatý a postupně sestříhaný bob.

Všem tvarům obličeje sluší choppy bob

Opatrně s šedinami, černou i melírem

Dbejte o své šediny: Přirozených šedin se nemusíte vzdávat a jakkoli je maskovat, jsou v posledních letech velmi trendy a volí je i výrazně mladší ročníky. Šedivějící vlasy bývají ale obzvláště suché a lámavé, je třeba o ně důsledně pečovat, zaměřit se na výživu, v případě dlouhých vlasů většinou pomůže radikální zkrácení. I s barvou šedivých vlasů si lze pohrát, lehké prosvětlení pramenů jim dodá svěží, módní a živější look. 

Změňte odstín melíru: Život a pohyb do vlasů obecně pomohou vnést melíry, volte je ale obezřetně. Kadeřnice vám nemusí dělat melír tak hustě, jako dříve, dostatečný prostor mezi jednotlivými foliemi při barvení zanechá ve výsledném účesu hloubku a víc přirozenosti. Pozor i na barvu melíru. “Pokud je vaším cílem vypadat mladistvěji, popelavě hnědé, béžové nebo vanilkové melíry nejsou vždy tou nejlepší volbou. Melíry v popelavých tónech mohou způsobit, že vlasy vypadají nudně a vyzařují šedavý nádech. Světlo a lesk lépe odráží neutrálnější, teplejší tóny,” vysvětluje Felicia Dosso, koloristka v salonu Nunzio Saviano. 

S havraní černí opatrně: Příliš tmavé vlasy v jednolitém tónu působí od určitého věku ploše a zbytečně poutají pozornost k pokožce, zvýrazňuje tak vrásky a mdlý tón pleti. „Příliš tmavá barva vlasů může vypadat až moc tvrdě a drsně. Měkčí, přirozenější tóny jsou pro mladistvější vzhled lepší volbou," radí  Felicia Dosso. Po padesátce je nejlepší zakomponovat při barvení směs několika odstínů, která bude působit plastičtěji, přirozeněji, jako by si s barvou vlasů pohrálo slunce. 

Mohlo by se vám líbit

Celebrity velí “Texas Hair Trend”. Komu bude slušet odvážný účes pro sebevědomé ženy

Připomíná nezkrotnou hřívu Tiny Turner i odvážnou trvalou, která frčela v 80. letech. Vlasy plné objemu letos vynesla Beyoncé i Miley Cyrus a následují je další celebrity i obyčejné ženy milující žhavé trendy. Texas Hair Trend ale nekončí jen u vlasů.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Investujte do péče

Dopřejte si kvalitu a levné drogerkové šampony vyměňte za profesionální kosmetiku. Pozor si dejte zejména na sulfáty, parabeny a další složky, které vlasy vysušují. Naopak oceníte látky jako aminokyseliny, aloe a proteiny.

Jak vlasy s věkem ztrácí potřebnou vlhkost, křehnou, lámou se, bez hydratace jim chybí i přirozená elasticita. Navrátit ji můžete používáním vlasových olejů, zkuste třeba marocký arganový olej

Dbejte o pokožku hlavy

Krásné a zdravé vlasy nevyrostou ze zanedbané a nezdravé vlasové pokožky. Myslete proto na péči i o ni. Používejte šetrné šampony a balzámy a nepřehánějte to s jejich množstvím, to by vedlo spíše ke splihle a mastně působícím vlasům. Zatočte vhodnou péčí s lupy i podrážděnou kůží. Vlasové folikuly může regenerovat pravidelná masáž hlavy. Řekněte si o ni své kadeřnici, doma můžete pokožku masírovat speciálním masážním kartáčkem. 

Nezapomínejte na pravidlo, že krása vychází i zevnitř. Dbejte na zdravou a vyváženou stravu a dostatečný pitný režim. Šetřete s cukry a vysoce zpracovanými potravinami, naopak vsaďte na potraviny bohaté na enzymy, čerstvou zeleninu a ovoce. Podpořit vhodnou péči můžete i díky doplňkům stravy, pokud jde o vlasy, vsaďte na ty s biotinem, palmový extrakt Saw palmetto nebo extrakt z kořene Ashwagandha. 

Jak na vlasy už víte. A nyní si přečtěte, jaký krém proti vráskám byste měla zvolit.

Mohlo by se vám líbit

Kadeřnictví za socialismu: Jak vypadala péče o vlasy? Kadeřnice dostávaly úplatky, nosil se chemlon

Kadeřnictví v dobách totality nefungovala jen jako salony krásy, kde vám šikovné kadeřnice na hlavě v rámci možností vytvořily skvělý účes, ale též jako informační kancelář. Kadeřnice byly vážené ženy podporované úplatky, neboť krom úpravy vlasů často mohly poskytnout potřebná sdělení. A když nebylo na kadeřnici, přicházela na řadu domácí péče.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Související články

2024-06-23T03:25:44Z dg43tfdfdgfd