JíTE čERVIVé TřEšNě? PřI ZAVAřOVáNí SE LZE čERVů JEDNODUšE ZBAVIT

Když se budete procházet sadem, mnohé třešně budou doslova obsypány plody. Nedat si alespoň jednu by bylo zvláštní. Jejich chuť je totiž nesmírně lákavá a vynikající. Tedy až do momentu, kdy se do plodu samotného podíváte a zjistíte, že se v něm zabydlel velký baculatý bílý červík. Pak už vás nejspíše chuť přejde a třešeň nebudete chtít pozřít. Většina z nás sice červíky neřeší a do třešní se nedívá, nicméně i tak představa konzumace červů není optimální. Jak vlastně takoví červíci vznikají, mohou se konzumovat a jak se jich zbavit při zavařování třešní? Na všechny tyto otázky vám dáme odpovědi v následujících řádcích.

Za červivost třešní může vrtule třešňová

Je to tak, Rhagoletis cerasi, jak je vrtule třešňová latinsky označována, dokáže třešně tímto způsobem solidně likvidovat. Samice tohoto hmyzu si naklade pod slupku nezralých třešní vajíčka. Má na to vyvinuté velmi ostré kladélko. Z vajíček se pak líhnou larvy, jež známe jako ony bílé červíky. Na postiženém místě třešně se nachází typická prohlubeň s otvůrkem. Dužina třešní, které jsou napadené, postupem času měkne a hnědne, plody tudíž vypadají jako shnilé. Jak samotné larvy dorostou, pak putují ze spadeného plodu do země, kde se zakuklí v hloubce 4 cm. Na jaře vznikne nová vrtule třešňová a cyklus jede nanovo.

Červivé třešně: Foto Radek Štěpán

Ochranu třešní je třeba řešit včas

Ideálně už na jaře je třeba strom opatřit lepovými deskami. Jinak lze řešit také chemický postřik v době, kdy vrtule slétají ze stromů. Jinak lze zrýt okolí stromů a velmi pečlivě odstranit spadené třešně, které jsou napadené larvami. Ideálně ihned po sklizni. Jinak nálety vrtule třešňová realizuje především na rané odrůdy. Ostatně u těch bývá červivost většinou jednoznačně patrná.   

Namočení třešní do vody červíky vyžene

Přesně toto mnohé hospodyňky radí a my jsme metodu vyzkoušeli. Někdo hovoří o tom, že by voda mohla být mírně osolená, nicméně nejde o žádnou podmínku. Červi stejně nakonec vyplavou a vy budete mít čisté třešně, které pak můžete s klidem v srdci zavařovat.   

Zdroje info: Autor, sociální síť Meta, ceskestavby.cz

Červivé třešně ve vodě: Náhledové foto: Radek Štěpán

The post Jíte červivé třešně? Při zavařování se lze červů jednoduše zbavit first appeared on Naše zahrada.

2024-06-26T09:36:35Z dg43tfdfdgfd