JíDLA POD STAN: ZáKLADEM JE NíZKá VáHA, TRVANLIVOST, JEDNODUCHOST A SNADNá PříPRAVA

Jídla pod stan volíme podle potřeby - záleží na tom, kde stan postavíme. Může to být na odlehlém místě nebo v kempu, kde najdeme stánky a restaurace. V přírodě si musíme poradit a zabalit vše potřebné s sebou.

Stanování v přírodě nebo v kempu má určité zákonitosti, které bychom měli dodržet. Příprava jídla a vaření patří mezi ně. Jaké jsou požadavky na potraviny pod stan? Jsou to: jednoduchost a rychlost jejich přípravy, váha a skladnost, trvanlivost.

Co vařit na dovolené pod stanem: Naplánujte si jídelníček na trek v přírodě

Na co nesmíme zapomenout

Uvařit můžeme ze všeho, co jsme si koupili předem nebo přivezli v batohu - ale základ musíme mít vždy s sebou. Je to sůl a cukr, koření (kmín, pepř, sladká a pálivá paprika), hladká mouka, olej, cibule a česnek. Rozhodně nesmíme zapomenout na chléb, čaj, kávu a na sušené mléko, pokud s sebou máme děti. Při vaření se neobejdeme bez PB bomby nebo lihového vařiče, sirek a potřebného nádobí. Potraviny uchováváme v boxu s víkem v chladném prostředí - ve skále, ve vykopané díře, ve vodě na mělčině. Při treku se spokojíme s jídly z pytlíku.

Co si vzít na dovolenou k jídlu z domova a co raději koupit až na místě? Máme pro vás kuchařskou KáPéZetku

Vaření z trvanlivých potravin

Cestování autem má své výhody - můžeme si s sebou vzít víc věcí a potravin. Mezi ty trvanlivé patří těstoviny, luštěniny, konzervy, hotová jídla z pytlíku, polotovary a sušené potraviny (ovoce, maso, zelenina). Špagety s česnekem, guláš z masa z konzervy nebo kuskus s ovocem či zeleninou patří k nejčastěji vařeným jídlům.

Rychlý fazolový guláš

Těstoviny aglio olio e peperoncino

Kuskus nasladko

Pokrmy, připravené z darů lesa

Při procházce v lese můžeme najít plody, které oživí a dochutí náš jídelníček. Nejčastěji jsou to lesní houby, které využijeme do polévek, pod maso, k těstovinám,  jako smaženici nebo houbový guláš. Borůvky, ostružiny, lesní maliny a jahody připravíme s cukrem k svačině nebo k přípravě rychlého kompotu.

Těstoviny s houbami a sýrem

Houbový guláš s klobásou

Rychlý kdoulový kompot s brusinkami

Co připravit v kotlíku na ohni

Do kotlíku, hrnce nebo ešusu vložíme to, co máme po ruce - a pokud něco nemáme, obejdeme se bez toho. Každý den můžeme vyčarovat jiné jídlo - kotlíkový guláš, polévku, těstoviny nebo tradiční buřtguláš. Využijeme cibuli, česnek, maso čerstvé i z konzervy, uzeniny, sterilované fazole, ale i houby a brambory.

Rychlé fazole

Kotlíkový guláš

Kotlíkový Eintopf

Co si můžeme vzít k jídlu z domova

V batohu nemáme tolik místa jako v kufru auta. Dospělí se mohou trochu ošidit, ale děti potřebují stále jíst. Řešíme to nákupem lehkých trvanlivých potravin - müsli tyčinek, slaných i sladkých sušenek, polévek v pytlíku. Na první den můžeme upéct bábovku nebo kynuté buchty, zavařit do sklenice maso, zabalit dětem jogurty a koupit špekáčky na opékání.

Poradíme vám, jak připravit rychlý houbový guláš - v hrnci nebo v kotlíku, pro dvě osoby nebo i pro několik lidí:

   

Přečtěte si také:

2024-06-24T09:15:05Z dg43tfdfdgfd