JEN PYTEL, TRáVA A VODA: HNOJIVO Z FERMENTOVANé TRáVY VYROBíTE I NA MALéM DVORKU, úRODU PAPRIK VšAK ZNěKOLIKANáSOBí

Jen pytel, tráva a voda: Hnojivo z fermentované trávy vyrobíte i na malém dvorku, úrodu paprik však zněkolikanásobí Správná aplikace hnojiva z posekané trávy může významně ovlivnit zdraví a výnosy vašich rostlin paprik.

Jak na výrobu hnojiva

Jeho příprava přitom není vůbec těžká. Stačí posekanou trávu nasypat do černého pytle, zalít ji trochou vody a nechat na sluníčku cca 10 dní odpočívat. Poté získanou tekutinu slijte, nařeďte ji vodou v poměru 1:10 a použijte jako zálivku.

Kdy aplikovat

Nejvhodnější doba pro aplikaci tohoto přírodního hnojiva je na začátku vegetačního období, kdy papriky vytvářejí kořenový systém, a dále během fáze tvorby plodů, aby se podpořil jejich silný růst a vývoj.

Zředěnou směs posekané trávy aplikujte přímo do půdy kolem základny rostlin. Vyhněte se přímému kontaktu se stonky a listy, abyste předešli případným problémům s houbovými infekcemi. Aplikaci opakujte během vegetačního období každé dva týdny, aby byla zachována dostupnost živin opravdu v maximální míře.

Foto: Unsplash

Doplnění posekané trávy dalšími přírodními přísadami

Přestože posekaná tráva poskytuje paprikám opravdu komplexní škálu živin, kombinace s dalšími organickými materiály může zvýšit její účinnost.

Dřevěný popel pro zvýšení obsahu draslíku: Začlenění dřevěného popela do tohoto hnojiva může poskytnout další zdroj draslíku a stopových prvků. Kolem rostlin proto nasypte jednu hrst a poté vše lehce zalijte do půdy. Tato metoda pomalu uvolňuje živiny a doplňuje tak rychleji působící hnojivo z posečené trávy.

Kávová drť pro zdraví půdy

Vyzkoušet můžete také přidání kávové sedliny do půdy kolem paprik. Pomůže zlepšit strukturu a kyselost půdy. Paprikám se daří v mírně kyselé půdě a kávová sedlina je vynikajícím způsobem, jak udržet ideální rovnováhu pH.

Vsadit lze i na mulčování

Posekanou trávu lze také použít jako mulč kolem rostlin paprik. Tato vrstva pomáhá udržovat půdní vlhkost, potlačovat plevel a zajišťuje průběžný přísun živin, protože se stále rozkládá.

Vylepšení tekutých hnojiv

Chcete-li získat účinnější směs hnojiv, můžete do zředěného roztoku posekané trávy přidat extrakt z mořských řas nebo kompostový alias žížalí čaj. Tyto přídavky poskytují široké spektrum mikroživin a prospěšných mikrobů, čímž zvyšují růst rostlin a jejich odolnost vůči škůdcům a chorobám.

Využitím posekané trávy jako přírodního hnojiva nejen přispějete ke zdravějšímu zahradnímu ekosystému, ale také zajistíte, že vaše papriky dostanou tu nejlepší možnou výživu. Rozhodně byste tedy tento cenný poklad neměli vyhazovat. Byla by to opravdu velká škoda.

 

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/hnojivo-z-posekane-travy-30000607.html, https://cz.hecht.cz/blog/zahrada/vyrobte-si-zadarmo-tekute-hnojivo-bez-chemie

Náhledové foto: Pixabay

The post Jen pytel, tráva a voda: Hnojivo z fermentované trávy vyrobíte i na malém dvorku, úrodu paprik však zněkolikanásobí first appeared on Naše zahrada.

2024-07-02T23:03:14Z dg43tfdfdgfd