JAK SE SUší OVOCNé PLACKY? PřIPRAVTE JEDNODUCHý PAMLSEK PRO SEBE I SVé DěTI

Sušené ovoce milovaly už naše babičky a prababičky. Jednoduchou a zdravou pochoutku si na zimu snadno připravíme z přebytků sklizeného ovoce. Díky elektrickým sušičkám je sušení jednoduché a zábavné. A zkoušeli jste už připravit ovocné placky?

Ovocné placky se někdy nazývají také ovocné "kůže" nebo rolky. Jde vlastně o rozmixované a poté usušené lahodné sladké ovoce. Z chutného ovoce připravíte chutné placky a naopak. Z kyselého ovoce nevalné kvality nedopadnou ani placky dobře. A jak placky usušit? Některé elektrické sušičky mají ve vybavení fóliové misky (tácky), na kterých se rozmixované ovoce snadno usuší.

Jak sbírat maliny? Tuto činnost si můžeme usnadnit a málokdo ji umí, vyzkoušejte několik praktických rad

Jak usušit ovocné placky

Přezrálé ovoce se výborně hodí na marmelády a džemy, ale možná už máte navařeno nebo hledáte jiné cesty, jak ovoce zpracovat bez cukru, v tom případě je výroba ovocných placek zajímavou možností.

  • Připravíme si dobře vyzrálé ovoce (např. jahody, meruňky, jablka, hrušky, broskve, banány, maliny), případně i vhodnou kombinaci různých druhů.
  • Ovoce umyjeme, odstopkujeme, vykrájíme nebo odpeckujeme. Jablka můžeme krátce povařit.
  • Pak ovoce rozmixujeme. Pokud je vzniklé pyré příliš husté, přidáme trochu vody - směs pak bude hladká, bez kousků. Některé druhy ovoce obsahují malá zrníčka nebo stopečky (rybíz, maliny, ostružiny, moruše), proto je raději přepasírujeme. Lze využít i odšťavňovací šnekový přístroj.
  • Umixovanou směs nalijeme v tenké vrstvě na fóliové misky, lehce potřené olejem. Teprve pak misky vložíme do sušičky a placky sušíme při teplotě 50–55 °C
  • Placky sušíme přibližně 6–12 hodin, v závislosti na druhu ovoce. Placky, které se lámou, jsou přesušené.
  • Tip: Rozmixované ovoce lze před sušením dochutit skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem a dalším kořením, namletými oříšky, kokosem a vločkami. Na přislazení lze přidat med nebo hnědý cukr, na okyselení trochu šťávy z citrusů.

Podívejte se na recept na přípravu ovocných kůží

Jak zpracovat moruše. Chutné, ale méně známé ovoce si zaslouží více pozornosti

Jak uložit ovocné placky

Chutnou dobrotu skladujeme podobně jako klasické sušené ovoce.

  • Usušené placky ještě zatepla opatrně sundáme a spodní stranu otřeme ubrouskem od přebytečného oleje (aby zbytečně nesnižoval trvanlivost). Díky potření olejem by placky měly jít od podložky dobře odlepit, ale pokud nejdou, pomůže nám "kulatý" nůž.
  • Srolované placky skladujeme buď v dobře uzavřených sklenicích (pětilitrovkách) nebo zabalené v potravinářské fólii. Uložíme je vždy na suché a tmavé místo.
  • Některé placky, pokud obsahují kousky ovoce nebo různé přidané suroviny (např. ovesné vločky), nejdou dobře srolovat, proto je buď nastříháme nebo nakrájíme.

Jak sklízet jahody? 10 tipů pro šetrný sběr kvalitních plodů

Ovocné placky můžeme jíst "jen tak", vhodné jsou také do müsli a do jogurtu. Efektní jsou různé plněné roládky, připravené z těchto placek. K plnění použijeme např. sladký tvarohový krém s rozinkami.

Přečtěte si také:

2024-06-28T10:01:10Z dg43tfdfdgfd