JAK NA RYCHLé A VýTEčNé JAHODOVé MUFFINY? STAčí JEDNODUCHý RECEPT, PáR INGREDIENCí A DO HODINY MáTE SLADKOU LAHůDKU NA STOLE

Muffiny patří k dezertům, které jsme přijali, přestože u nás nemají dlouhou tradici. Lahodné košíčky, které se dají připravovat na slano i sladko, si našly nezastupitelné místo v českých kuchyních a s radostí zkoušíme nové a nové recepty. Například ten s kousky čerstvých jahod je velmi snadný a výsledek si rozhodně oblíbíte.

Dlouhá historie

Muffiny mají dlouhou historii, která má své počátky v Anglii. Původně byly chápány jako placky pečené na kamnech a podávané k čaji. Američané však původní recept přetvořili a vznikla tak dnešní podoba muffinů, tedy malých, nadýchaných koláčků, pečených ve speciálních formách.

Popularitu si tyhle malé dobroty získaly především kvůli jednoduché přípravě, ale také díky tomu, že se dá využít spousta různorodých ingrediencí, a to sladkých nebo slaných. Například ovoce, v současnosti primárně jahody, se hodí skvěle.

Holka u plotny radí: Domácí jahodová zmrzlina jen ze dvou surovin skvěle chutná a na přípravu stačí pouze mixér

Jahody jsou nyní ideální

A proč právě jahody? V tomto období jsou totiž na vrcholu své sezóny. Červen je měsícem, kdy jahody dosahují nejlepší chuti a jsou nejšťavnatější. Vybrat si čerstvé jahody na trhu nebo je nasbírat na vlastní zahrádce nebo při samosběru je nejen zážitek, ale také záruka nejlepšího výsledku.

Muffiny s kousky čerstvých jahod mají nezaměnitelnou chuť a vůni, kterou mražené ovoce jednoduše nedokáže nahradit. Pokud však nemáte po ruce jahody, existuje mnoho jiných druhů ovoce, které můžete použít. Borůvky, maliny, ostružiny nebo třešně jsou také skvělou volbou. My ovšem nabízíme rychlý a snadný recept na jahodovou variantu, kterou na TikToku prezentovala uživatelka s nickem sophiebakas.

Muffiny s kousky jahod

Na přípravu osvěžujícího dezertu budete potřebovat: 1 vejce, 245 ml mléka, 55 g másla, 250 g hladké mouky, 120 g cukru krupice, 1/2 lžičky soli, 1,5 lžičky prášku do pečiva a 150 g jahod.

Jak na to?

  1. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte mléko a cukr. Metlou promíchejte.
  2. Rozpusťte máslo a přilijte ho do směsi, poté přisypte mouku, smíchanou s práškem do pečiva a metlou vymíchejte hladké těsto
  3. Jahody nakrájejte na menší kostičky a přidejte je do těsta. Lehce promíchejte vařečkou.
  4. Do formy na muffiny vložte papírové košíčky a nalijte do zhruba dvou třetin těsto. 
  5. Formu vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte 5 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 minut.

Rady k pečení muffinů

  • Použijte papírové košíčky: Tyto košíčky nejen usnadňují vyjímání muffinů z formy, ale také se díky nim forma tak neušpiní.
  • Naplňte formičky do dvou třetin: Těsto během pečení nabude, takže je důležité neplnit formičky až po okraj.
  • Pečte při správné teplotě: Ideální teplota pro pečení muffinů je kolem 180 °C. Příliš vysoká teplota může způsobit, že se připálí na povrchu, zatímco vnitřek zůstane neupečený.
  • Nepřemíchejte těsto: Při míchání těsta buďte opatrní. Přílišná intenzita totiž může způsobit, že muffiny budou tuhé. Stačí jen lehce promíchat ingredience, aby se spojily.

Náš tip: Místo jahod můžete do muffinů použít třeba kousky čokolády, jak radí náš videorecept:

Zdroje informací:

littleindianabakes.com - The History of Muffins

allrecipes.com - How to Make Muffins: Top 10 Tips

Přečtěte si také:

2024-06-24T09:14:29Z dg43tfdfdgfd