JAHODNíKY VADNOU: ZáLIVKA NEMUSí BýT JEDINOU PříčINOU

Jahodníky jsou rostliny, které nejsou náročné na pěstování. Můžete je pěstovat na záhonu i v nádobách na terase. Někdy ale mohou nastat potíže při pěstování, které mohou snížit vaši úrodu. Ačkoli vadnutí se může zdát jako poměrně jednoduchý problém, u kterého stačí zvýšit zálivku, nemusí to být pravda. Příčiny vadnutí listů mohou být totiž různé. Čím dříve zakročíte, tím větší šanci na záchranu jahodníků máte.

Jahodníky vadnou kvůli suchu

Jahodníky, zejména ty, které pěstujeme v nádobách, vyžadují pravidelnou zálivku. Naším cílem je to, aby půda nikdy nevyschla, nesmí ale být ani přemokřená. To je důvodem, proč se vyplatí použít kolem jahodníků vrstvu mulče. Příliš velké horko a nedostatek zálivky vede k vadnutí rostlin. Tento problém je možné vyřešit poměrně snadno: začněte s pravidelnou zálivkou, která zajistí vlhkou (nikoli přemokřenou) půdu.

Na vině jsou nízké teploty

Rostliny mohou začít vadnout, když dochází k rychlému ochlazení okolní teploty. To může vzniknout vlivem počasí, ale také tím, že jste si sazeničky pěstovali uvnitř a najednou je přenesete ven. Toto vadnutí je způsobem, jak se rostliny s tímto teplotním rozdílem vyrovnávají, aniž by musely odumřít. Když teploty stoupnou, rostlina se obvykle vzpamatuje.

Jahodníky nemají rádi slané prostředí

Slimáci si velmi rádi pochutnávají na vašich sladkých plodech. Jedním ze způsobů, jak je můžete udržet od svých rostlin, je připravit jim bariéru ze soli. I když je to účinná metoda, bohužel škodí nejenom slimákům, ale také jahodníkům. Rostlina na to může v první fázi zareagovat právě vadnutím. Pokud se rozhodnete používat sůl jako ochranu proti slimákům, neměli byste ji míchat přímo s půdou.

Příliš mnoho vody škodí

Vadnutí může být způsobeno nedostatečnou, ale také nadměrnou zálivkou. Pokud rostlina stojí v podmáčené půdě, její kořeny nemají přístup ke kyslíku. V takovém případě nejsou rostliny schopny dopravit dostatek vody nahoru do listů. Pokud rostlinu nezabije nadbytek vody, je velká pravděpodobnost, že rostlina uhyne v důsledku nemoci. Plísně a houby se totiž v mokrém a teplém prostředí rychle šíří.

Jahodníky jsou nemocné

Důvodem vadnutí jahodníků mohou být též choroby. Patogenní organismy se dostanou do struktur rostliny a mohou ucpat cévní systém. Ucpaný cévní systém vede ke špatnému průtoku vody. To způsobuje vadnutí, a někdy dokonce i úhyn rostliny. Také škůdci mohou přispět k vadnutí rostliny, protože způsobují rostlině drobné otvory, ze kterých vytéká voda. Rostlina tak přichází o vodu z poškozených míst, vadne a odumírá.

Zdroje info:

https://strawberryplants.org/wilting-strawberry-plants/

https://blogs.cornell.edu/berrytool/strawberries/strawberries-plants-are-wilting-and-collapsing-in-a-young-planting-outer-leaves-die-first/

Foto: Unsplash

The post Jahodníky vadnou: zálivka nemusí být jedinou příčinou first appeared on Naše zahrada.

2024-07-01T08:41:17Z dg43tfdfdgfd