DO KARIBIKU Z JESENíKů ZA PáR MINUT. POLSKO NABíZí SVOU COPACABANU I MALEDIVY

Polsko je zemí bohatou na přírodní krásy, mezi které patří i jeho malebná jezera a lomy. Rozprostírají se po celé zemi a nabízejí návštěvníkům pestrou paletu zážitků od rekreace po aktivní odpočinek. Zde je podrobnější přehled několika nejkrásnějších vodních ploch v Polsku, které stojí za návštěvu.

Nyské jezero

Nyské jezero leží v jihozápadním Polsku. Z Jeseníků k němu dojedete autem za 20 minut. Toto umělé jezero, které vzniklo jako nádrž na řece Nysa Kłodzka, se především v létě těší oblibě. Může za to zejména písečná pláž, kvůli které se místu někdy přezdívá také „Copacabana“, „Nyská riviéra“ či „Polský Karibik“.

ČTĚTE TAKÉ: Oblíbený italský ostrov nabízí ubytování zdarma. Zájemci však musí splnit pět podmínek

Místo nabízí širokou škálu aktivit pro návštěvníky všech věkových kategorií. Jezero je ideální pro plachtění, windsurfing, kajakování a další vodní sporty, informuje portál Nysa.

Vstup na pláž je zpoplatněný. V uplynulém roce vyšel zhruba na 60 Kč na den za dospělého. V létě  u jezera probíhají různé akce – nejznámější je srpnový festival ohně a vody.

Otmuchovské jezero

Nedaleko českých hranic se nachází také Otmuchovské jezero. Toto umělé jezero, vytvořené rovněž na řece Nysa Kłodzka, je známé svou krásnou přírodou, možnostmi pro vodní sporty a bohatou nabídkou rekreačních aktivit.

Vybudováno bylo v letech 1928–1933. Přehrada, která je součástí jezera, slouží nejen k regulaci vody, ale také k výrobě elektrické energie. Jeho písčité pláže jsou navíc ideálním místem pro odpočinek. Běžně se zde také provozuje jachting, surfování, kanoistika a další vodní sporty.

Mazurská jezera

Dalším vodním královstvím, které v Polsku můžete navštívit, jsou Mazurská jezera, zkráceně Mazury. Nacházejí se v severovýchodní části země a jsou proslulá svou rozmanitou krajinou, která láká turisty z celého světa.

Mazury tvoří systém dvou tisíců jezer. Jejich celková plocha přesahuje 39 tisíc hektarů a jedná se o větší i menší jezera, propojená řekami a kanály. Největším jezerem zde je Śniardwy, které Poláci někdy přezdívají jako „Mazurské moře“. Místo je oblíbené i mezi milovníky vodních sportů, můžete zde například plachtit, projet se na kánoji i rybařit.

Mořské Oko

Jedno z nejkrásnějších a nejpopulárnějších jezer v Polsku se nachází v Tatranském národním parku v jižní části země, nedaleko od hranic se Slovenskem. Mořské Oko, jak se toto malebné ledovcové jezero nazývá, je obklopeno strmými vrcholky hor, což vytváří dechberoucí panoramatické výhledy.

Výlet k Mořskému Oku je jedním z nejoblíbenějších turistických výletů v Polsku. Trasa začíná u parkoviště Palenica Białczańska a vede podél asfaltové cesty dlouhé přibližně osm km. Cesta je poměrně nenáročná a vhodná i pro rodiny s dětmi.

Jezero má také bohatou historii a je opředeno řadou legend. Jedna z nejznámějších legend praví, že jezero je spojeno podzemním kanálem s Jadranským mořem, což vysvětluje jeho název Mořské oko.

Lom Zakrzówek

Průzračná tyrkysově modrá voda a bezplatný vstup – to vše nabízí také přírodní koupaliště v areálu lomu Zakrzówek, někdy též přezdívaný jako polské Maledivy.

Zakrzówek leží zhruba tři kilometry vzdušnou čarou od Krakova. Dopravit se tam lze městskou veřejnou dopravou nebo autem. Pro návštěvníky bylo nově vybudováno parkoviště. „Areál je možné využívat šest dní v týdnu v čase od 10 do 18 hodin. V pondělí jsou bazény kvůli údržbě uzavřeny,“ uvádí web TVN24.

Kolem všech pěti bazénů jsou osm metrů široká mola, která slouží k opalování a odpočinku. Na své si ale brzy přijdou i majitelé čtyřnohých mazlíčků. V areálu má totiž nově vzniknout také bazén určený pro psy.

Park Grodek

A Maledivy podle mnohých připomíná i další místo v Polsku – park Grodek, a to hlavně kvůli dřevěným chodníčkům vedoucím přes vodní plochu.

V parku Grodek je ale zakázáno koupání. Lidé sem tak jezdí hlavně na procházky, mladí kvůli pěkným fotkám.

I tyto polské Maledivy lákají na vstup zdarma. Za jídlo a pití tady zaplatíte skoro stejně jako u stánků na koupalištích v Česku. Kopeček zmrzliny vyjde na 30 korun, hranolky na 80 korun a káva nebo limonáda na zhruba 50 korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Největším hitem léta je Albánie, prozradila mluvčí Čedoku. Na co si dát pozor při nákupu?

2024-07-03T05:13:41Z dg43tfdfdgfd